ΤΟ 22ο ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΚΑΛΛΟΝΩΝ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ


KaterinaRosaBotzaris.jpg
   Η Αικατερίνη Μπότσαρη υπήρξε η κόρη του Μάρκου Μπότσαρη, ενός εκ των ευγενεστέρων μορφών της ελληνικής επανάστασης.
   Ο Μάρκος Μπότσαρης γεννήθηκε στο Σούλι το 1790 και με την έναρξη της επανάστασης πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στις νικηφόρες μάχες στην Πλάκα και στο Κομπότι της Άρτας.  Αλλά παγκόσμια φήμη απέκτησε εξαιτίας της δράσης του ως ηγέτης των υπερασπιστών του Μεσολογγίου κατά την πρώτη πολιορκία του, η οποία κατέληξε σε πανωλεθρία των Τούρκων τα Χριστούγεννα του 1822.
    Ο Μάρκος Μπότσαρης σκοτώθηκε στην νικηφόρο μάχη του Κεφαλόβρυσου τον Αύγουστο του 1823 και ετάφη στο Μεσσολόγγι σε μία πρωτοφανή ατμόσφαιρα θρήνου και ρωμαϊκού θριάμβου, εν μέσω φοβερής πομπής λαφύρων και αιχμαλώτων. Έκτοτε, άφησε αυτή την ζωή και μετέβη στην αιωνιότητα δια της ιστορίας, αλλά και μέσω της ποίησης, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της όπερας και της δημοτικής  μνήμης και παράδοσης.
    Η Αικατερίνη Μπότσαρη, η οποία γεννήθηκε το 1818 ή 1820 και κατά την έναρξη της επανάστασης βρέθηκε όμηρος των Τούρκων στα Ιωάννινα, εμφανίστηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος ως η πανέμορφη θυγατέρα ενός ήρωα.   
     Η βασίλισσα Αμαλία την έθεσε αμέσως υπό την προστασία της. Έλαβε τον τίτλο της πρώτης «κυρίας επί των τιμών» της βασιλικής αυλής και  συμμετείχε  ως ακόλουθος της Αμαλίας στις επίσημες επισκέψεις της στις βασιλικές αυλές των διαφόρων κρατών της Ευρώπης.
    Η Αικατερίνη, θυγατέρα Μάρκου Μπότσαρη τίμησε την θέση της και το όνομά της. Στο παλάτι απέκτησε το προσωνύμιο «Ρόζα» επειδή ήταν όμορφη σαν τριαντάφυλλο. Ταυτόχρονα όμως ήταν μία γυναίκα με καθαρό βλέμμα και αγέρωχο χαρακτήρα.
   Το 1844, κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Βαυαρία τιμήθηκε από τον βασιλιά της Λουδοβίκο Α΄ με χρυσό σταυρό και κατά την παραμονή της εκεί απέσπασε τέτοιον  θαυμασμό της κοινής γνώμης για την ομορφιά της και την φήμη της ως κόρης του Μάρκου Μπότσαρη, ώστε η βασίλισσα Θηρεσία ανέθεσε στον ζωγράφο Γιόζεφ Καρλ Στίλερ να φιλοτεχνήσει το πορτραίτο της.
    Το πορτραίτο της Αικατερίνης Μπότσαρη είναι το 22ο κατά σειρά πορτραίτο που εκτίθεται στην «πινακοθήκη καλλονών» (Schonenheitgalerie)  του υπέροχου παλατιού των Νυμφών (παλάτι Νύμφενμπουργκ) του Μονάχου.
  Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη και σήμερα να το θαυμάσουν μαζί με τα υπόλοιπα πορτραίτα στον χώρο της πρώην τραπεζαρίας του παλατιού και κατόπιν να απολαύσουν συναυλίες όπερας ή κλασσικής μουσικής που διοργανώνονται και φέτος μετά θεσπέσιου δείπνου.

  Το πορτραίτο της Αικατερίνης Μπότσαρη αφιερώνεται στην Ελληνίδα με τον καθαρό χαρακτήρα, το υπέροχο χαμόγελο, τα ζεστά χείλη και το σπινθηροβόλο πρόσωπο με τις χίλιες εκφράσεις.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023