ΠΟΙΟΙ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΟΝ ΠΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ;

   Το 1974  οι Κινέζοι αγρότες που προσπάθησαν να ανοίξουν ένα πηγάδι σε περιοχή  ανατολικά της πόλης Σιάν της επαρχίας Σανσί, υπήρξαν η αιτία μιας εκπληκτικής αρχαιολογικής ανακάλυψης: Ανακαλύφθηκε ένας λάκκος μήκους 230 μέτρων με 11 διαδρόμους και τουλάχιστον 6.000 αγάλματα στρατιωτών του πεζικού από τερακότα. Αργότερα βρέθηκε δίπλα ένας δεύτερος λάκκος με τοξότες, από τους οποίους άλλοι ήταν σε όρθια στάση και άλλοι γονατιστοί, και ιππείς με τα άλογα τους και αρματηλάτες μαζί με ορισμένους πεζούς και ένας τρίτος λάκκος με 68 φιγούρες που ίσως αποτελούσαν το αρχηγείο του στρατού. Συνολικά, οι πήλινοι στρατιώτες είναι περίπου 8.000. Υπάρχουν επίσης 130 πήλινα άρματα με 520 άλογα και 150 άλογα ιππικού.
    Πρόκειται για τους διάσημους πολεμιστές από τερακότα που βρέθηκαν κοντά στο μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα  της Κίνας Τσιν Σι Χουάνγκ - τι. Ο Τσιν Σι Χουάνγκ τι (= Τσιν ο πρώτος αυτοκράτορας, 221-210 π.Χ) πήρε την εξουσία στο Τσιν και κατόρθωσε να υποτάξει έξι αντιμαχόμενα κράτη και να ενώσει την Κίνα. Προχώρησε σε μακρινές εκστρατείες, ανήγειρε το Μέγα Τείχος που αποτελούσε επί αιώνες το βόρειο σύνορο της Αυτοκρατορίας, κατασκεύασε μεγάλο ακτινωτό οδικό δίκτυο και επέβαλε στο εσωτερικό της χώρας σκληρό καθεστώς .
  Σύμφωνα με τον ιστορικό Sima Qian (145-90 π.Χ.), η κατασκευή του μαυσωλείου, για την ολοκλήρωση του οποίου εργάστηκαν 700,000 άνθρωποι, ξεκίνησε το 246 π.Χ., όταν ο  Τσιν Σι Χουανγκ ήταν 13 ετών.Για την κατασκευή των προσώπων των στρατιωτών πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν ως μοντέλα πραγματικοί στρατιώτες, καθώς ο Τσιν Σι Χουάνγκ είχε απαιτήσει κανένα από τα πρόσωπα των στρατιωτών να μην μοιάζει με άλλο.

   Αλλά το μεγάλο ενδιαφέρον πλέον είναι άλλο:Με βάση το γεγονός ότι δεν υπήρχε παράδοση στην κατασκευή αγαλμάτων σε πραγματικές διαστάσεις στην Κίνα, προτού δημιουργηθεί ο τάφος, οι αρχαιολόγοι σήμερα υποστηρίζουν πως μια τέτοια τεράστια αλλαγή στις ικανότητες και το στυλ, θα μπορούσε να έχει συμβεί μόνο από από την Αρχαία Ελλάδα. Λένε επίσης πως οι αρχαίοι Έλληνες τεχνίτες θα μπορούσαν να είχαν εκπαιδεύσει τους ντόπιους τον 3ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο καθηγητής Lukas Nickel, από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, δηλώνει πως τα αγάλματα ακροβατών τσίρκου που βρέθηκαν πρόσφατα στον τάφο του αυτοκράτορα ενισχύουν αυτή τη θεωρία. Πιστεύει πως ο πρώτος αυτοκράτορας είχε επηρεαστεί από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία, μετά τον Μεγάλο Αλέξανδρο που πέθανε το 323 π.Χ.
  «Φαντάζομαι πως ένας Έλληνας γλύπτης μπορεί να ήταν σε θέση να εκπαιδεύσει τους ντόπιους» δήλωσε.

   Είναι  βέβαιο ότι οι Έλληνες είχαν φθάσει μέχρι την Κίνα, την είχαν καταγράψει και προφανώς είχαν έλθει σε επαφή με τον πολιτισμό της επηρεάζοντάς τον όπως έπραξαν και με την Ινδία.


"Πάνω σε λεπτά φύλλα παπύρου στερεωμένα με καρφίτσες στο τραπέζι, ο μαθηματικός και γεωγράφος Μαρίνος από την Τύρο σημειώνει με μεγάλη προσοχή όλους τους αριθμούς που προκύπτουν σταδιακά από τυος υπολογισμούς του. ... Αυτό το καλοκαίρι, η μαρτυρία ενός Έλληνα ναυτικού που ήρθε από την ανατολή τον υποχρεώνει να αναθεωρήσει τις μετρήσεις και να επεκτείνει την οικουμένη προς ανατολάς. Ο Αλέξανδρος, όπως λένε τον παρατηρητικό θαλασσοπόρο, αναφέρει στις σημειώσεις του πως ανατολικά αυτού που είναι γνωστός ως Μέγας Κόλπος υπάρχει γη απέραντη που οι Κινέζοι ονομάζουν Ουρά του Δράκου και ένας πλατύς όρμος με το όνομα Καττιγάρα στον οποίο αγκυροβολούν τα πλοία τους. Κατά τα λεγόμενα του Αλέξανδρου, ο Μέγας Κόλπος είναι τόσο ευρύς που θα μπορούσε να καλύπτει με άνεση τις εκατόν εξήντα μοίρες της περιμέτρου της γης..
.... Ο Έλληνας θαλασσοπόρος  είχε δίκιο: Δεν είναι οκτώ αλλά εκατόν εξήντα μοίρες το πλάτος του Μεγάλου Κόλπου και η απόσταση που χωρίζει την Ασία από την Ουρά του Δράκου. Ωστόσο, ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει ακόμη χίλια πεντακόσια χρόνια για να ανακαλυφθούν ξανά ο Ειρηνικός και η γη του Πυρός και οι ακτές της Νοτίου Αφρικής."
 Πέδρο Ολλάγια, Ελλάδος Ελάσσων Ιστορία, εκδ. Παπαζήση 2012, σελ.117-119 (Τύρος π.90) με περαιτέρω παραπομπές.
ΠΗΓΕΣ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΠΑΠΥΡΟΣ ΛΑΡΟΥΣ ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023