ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΙΟΣ: ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕ ΑΡΝΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ή ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ;

  Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος έπασχε από καρκίνο χωρίς - όπως φαίνεται - ελπίδες θεραπείας. 
  Αντιμέτωπος με το θλιβερό γεγονός της ανίατης ασθένειας, ανακοίνωσε δημοσίως ότι θα μεταβεί στο εξωτερικό για ευθανασία, δεδομένου ότι στην Ελλάδα η ενεργητική ευθανασία απαγορεύεται και τιμωρείται ως ποινικό αδίκημα.
  Τον Αύγουστο 2016 ανακοίνωσε - πάλι δημοσίως-ότι άλλαξε γνώμη και δεν θα μεταβεί στο εξωτερικό, αλλά βρήκε τρόπο να πεθάνει στην Ελλάδα.
   Τον Σεπτέμβριο 2016 ο Αλέξανδρος Βέλιος πέθανε. 
   Λίγες ημέρες μετά τον θάνατό του η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι, με αφορμή μαρτυρία φίλου του ότι ο Αλέξανδρος Βέλιος του είχε ζητήσει να "κουμπώσει την πεταλούδα της ένεσης που του είχε δώσει ο γιατρός" ο εισαγγελέας διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες θανάτου του και εάν χρειασθεί θα διαταχθεί ακόμη και η εκταφή του.
     Και τούτο διότι σύμφωνα με τα άρ, 2 παρ.1 και 5 παρ.1 του Συντάγματος, 5 και 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Οβιέδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την βιοϊατρική (ν. 2619/1998) , το άρ. 8 εδ.α Β.Δ 15/1955 περί κανονισμού ιατρικής δεοντολογίας και άρ. 57 του Αστικού Κώδικα, ο ασθενής δικαιούται μεν να αρνηθεί την θεραπεία ή την συνέχισή της, έστω και εάν αυτό επιφέρει ως αποτέλεσμα τον θάνατό του. Εάν όμως ο θάνατός του δεν επήλθε λόγω άρνησης θεραπείας, αλλά επειδή κάποιος άλλος θα τον θανατώσει κατόπιν δικής του "σπουδαίας και επίμονης" απαίτησης και από οίκτο γι' αυτόν επειδή έπασχε από ανίατη ασθένεια, τότε ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 5 ετών σύμφωνα με το άρ. 330 του Ποινικού Κώδικα για "ανθρωποκτονία με συναίνεση" . Ομοίως τιμωρείται με την ίδια ποινή κατ' άρ. 301 ΠΚ ("συμμετοχή σε αυτοκτονία") και , σε περίπτωση αυτοκτονίας, εκείνος που έδωσε βοήθεια κατ' αυτήν ή εκείνος που με πρόθεση κατέπεισε άλλον να αυτοκτονήσει. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023