ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ "ΛΕΥΚΟΥ ΚΟΛΛΑΡΟΥ"

   Είναι βέβαιο ότι η δημοκρατία στηρίζεται στην κυριαρχία της μεσαίας τάξεως, διότι μόνο αυτή διαθέτει αρκετή οικονομική ισχύ ώστε να της εξασφαλίζει  ελεύθερη πολιτική βούληση, αλλά όχι τόση ώστε να θέτει τον εαυτό της υπεράνω του νόμου. Απεναντίας, οι μεν οικονομικά αδύναμοι καθίστανται ευκολότερα πολιτικά υπόδουλοι εξαιτίας της ανάγκης τους, οι δε οικονομικά ισχυροί τίθενται συχνά υπεράνω του νόμου χάρη στην οικονομική ισχύ τους.
   Η αυτοκινητοβιομηχανία της Volkswaagen  δεν είναι απλώς μία οικονομικά πανίσχυρη εταιρεία, αλλά αποτελεί κυριολεκτικά έναν οικονομικό κολοσσό ο οποίος δραστηριοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο.
    Η Volkswaagen θεωρώντας ότι βρίσκεται υπεράνω του νόμου, επιχειρούσε με απάτη και πιθανόν και με διαφθορά να μην εφαρμόζει τους κανόνες που ισχύουν για τις εκπομπές ρύπων στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό το οποίο , μόλις αντιλαμβανόταν ότι το αυτοκίνητο δεν βρισκόταν σε κίνηση αλλά σε διενέργεια ελέγχου, έθετε αυτόματα την μηχανή  σε κατάσταση χαμηλής λειτουργίας.
   Αλλά οι αρχές των ΗΠΑ αποκάλυψαν την απάτη της VW και τώρα η εταιρεία αντιμετωπίζει κυρώσεις 18 δις δολαρίων. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η μετοχή της εταιρείας πέφτει δραματικά την ίδια στιγμή που -παγκοσμίως-εκατομμύρια άνθρωποι -πελάτες της ετοιμάζονται να ασκήσουν αγωγές εναντίον της.  Ταυτόχρονα εκφράζονται υπόνοιες ότι η VW  δεν είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία που εξαπατούσε κράτη και καταναλωτές με τον ίδιο τρόπο.
   Κατόπιν αυτών , τα κράτη της Ευρώπης, τα οποία ισχυρίζονται ότι έχουν δημοκρατία, αναγκάσθηκαν να αναγγείλουν σαστισμένα και ασθμαίνοντα την διενέργεια ερευνών.  
    Στην εγκληματολογία , από την εποχή του Sutherland (1940) είναι γνωστή η διάκριση των εγκλημάτων αναλόγως εάν προέρχονται από την ισχυρή οικονομική τάξη , ή την κατώτερη τάξη, σε εγκλήματα του" λευκού κολλάρου" και εγκλήματα του "μπλε κολλάρου" (από την μπλε φόρμα των εργατών).
    Αλλά η δημοκρατία δεν αναγνωρίζει διακρίσεις των εγκλημάτων αναλόγως της προέλευσης και της τάξης εκείνων που τα διαπράττουν , ούτε προβλέπει κανενός είδους προνομιακή μεταχείριση κανενός έναντι του νόμου.
     Εκτός εάν δεν μιλάμε για δημοκρατία. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023