ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΡΙΖΙΚΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ;

   Στην εποχή των μνημονίων, υπήρξαν ομάδες ή κινήσεις πολιτών οι οποίες δεν αρκέσθηκαν στην ταμπέλα του μνημονιακού ή αντιμνημονιακού, αλλά, αφήνοντας κατά μέρος έναν παθητικό ή αμυντικό σε οποιαδήποτε αλλαγή ρόλο, επιχείρησαν με δημιουργικό τρόπο να αναδείξουν την ευθύνη του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης στην χρεοκοπία της χώρας και να επιδιώξουν την αναγέννηση της χώρας μέσα από προτάσεις ριζικών θεσμικών αλλαγών. Σπουδαιότερο παράδειγμα τέτοιας ομάδας υπήρξε η "Πρωτοβουλία για ριζική Συνταγματική αλλαγή", η οποία αριθμεί περίπου δύο χιλιάδες μέλη. Άλλες μικρότερες ομάδες είναι η "Πολιτεία 2.0 ", η "Κλήρωση", "Εμείς οι Πολίτες", "Δημοκρατία και Δημοψήφισμα", "Έξοδος προς την Δημοκρατία", και άλλες, πολλές εκ των οποίων είχαν και ειδικότερο αντικείμενο (όπως λ.χ φορολογικές μεταρρυθμίσεις).
    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όρος «μεταρρυθμίσεις» χρησιμοποιείται κατά κόρον στον πολιτικό διάλογο, δεν γίνεται καμία ουσιαστική συζήτηση περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, ούτε ερωτώνται οι πολίτες της χώρας τι εννοούν ως αναγκαία μεταρρύθμιση. Από την άλλη,  κόμματα, κυβερνήσεις, συνδικαλιστές, άλλες οργανωμένες ομάδες, αλλά και οι δανειστές της χώρας ομιλούν για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, άλλοτε νεφελωδώς χωρίς να τις προσδιορίζουν και άλλοτε επιχειρώντας να τις ορίσουν σύμφωνα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν.
   Την Κυριακή 10 Μαίου 2015, μία παρέα πολιτών του Χαλανδρίου, προβληματισμένη για την πορεία των πολιτικών πραγμάτων, για τον τρόπο που ασκείται η πολιτική και για τον τρόπο που διεξάγεται η πολιτική συζήτηση, αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε κάτι που θα παρακινήσει σε ενεργό συμμετοχή τους πολίτες.
   Σας προσκαλούμε λοιπόν στο ΙTALIAN PLACE, Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου ώρα 11.00 -13.30 να πιούμε τον καφέ μας και να συζητήσουμε μεταξύ μας:
• ποιες θεωρούμε ότι είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα·
• ποιες απ' αυτές κρίνουμε πως πρέπει να κατοχυρωθούν στο Σύνταγμα.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί με τη δημιουργική και ευχάριστη μέθοδο «world café», χωρίς κουραστικούς μονολόγους, με την σύμπραξη όλων. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
   Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου, μαζί με τα αποτελέσματα ανάλογων εργαστηρίων που διεξήχθησαν και πρόκειται να διεξαχθούν σε ολόκληρη την χώρα, θα αξιοποιηθούν με τη συνδρομή της ομάδας «ΕΜΕΙΣ οι ΠΟΛΙΤΕΣ» προκειμένου να καταγραφεί η βούληση των πολιτών, να αναδειχθεί ο πολίτης στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής και να κατοχυρωθεί η άμεση συμμετοχή του στον πολιτικό διάλογο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023