ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ;

  Στον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης Γιάννη Πανούση ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες του πρώην υπουργείου δημοσίας τάξεως και προστασίας του πολίτη.
 Για τους περισσότερους εξ ημών δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι έννοιες "δημόσια τάξη" και "προστασία του πολίτη" ταυτίζονται με την τήρηση του νόμου και την προστασία, τόσο του δημοσίου συμφέροντος, όσο και των δικαιωμάτων των πολιτών από αυθαίρετες και παράνομες πράξεις. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Πανούσης δεν έχει ακριβώς την ίδια άποψη περί των καθηκόντων του αλλά τα αντιμετωπίζει μάλλον με ένα πνεύμα "δημιουργικής ασάφειας" , εμπνευσμένη φράση την οποία χρησιμοποίησε πρώτος ο διανοούμενος υπουργός Οικονομικών. 
  Έτσι, όταν προ ολίγων ημερών συμμορίες άρχισαν να καταστρέφουν ιστορικά κτίρια και μνημεία της πόλης των Αθηνών, αλλά και περιουσίες, ο κύριος Υπουργός αποφάσισε πολύ απλά να μην πράξει απολύτως τίποτε, θεωρώντας ότι η δημιουργική ασάφεια περί των καθηκόντων του του επιτρέπει να προστατεύει, όχι τα συμφέροντα του δημοσίου, των πολιτών ή της κοινωνίας, αλλά τα συμφέροντα των καταληψιών και καταστροφέων με τις οποίες άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μία ιδιαίτερη σχέση.
  Οι καταστροφείς αρχικώς κατέστρεψαν με γκράφιτι την πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το οποίο ανεγέρθη μεταξύ 1864 και 1880 σε νεοκλασικό ρυθμό από τον αρχιτέκτονα Λύσσανδρο Καυτατζόγλου, κατόπιν δωρεών Γεωργίου Αβέρωφ, Μιχαήλ και Ελένης Τοσίτσα και Νικολάου Στουρνάρα. Στον πέριξ του Πολυτεχνείου χώρο έκαψαν αυτοκίνητα, τρόλλεϋ κλπ. χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς.
  Κατόπιν  ακολούθησε κατάληψη του κεντρικού κτιρίου - εποχής του μεσοπολέμου- το οποίο στεγάζει την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μία Σχολή με ιστορία 181 ετών, όταν σε καμία άλλη χώρα των Βαλκανίων δεν υπήρχε ούτε καν ιδέα περί ίδρυσης Πανεπιστημίων. Το Κεντρικό Κτίριο της Νομικής είχε ανακαινιστεί πριν από λίγα χρόνια με έξοδα του ελληνικού λαού για να αντιμετωπιστούν προηγούμενοι βανδαλισμοί, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την συμμορία να προβεί σε νέες καταστροφές, φωτιές σε διαδρόμους, καταστροφές σε πόρτες, αίθουσες , βιβλία κλπ.
   Οι καταστροφείς της Αθήνας συνέχισαν και πέριξ της Νομικής. Μουτζούρωσαν με μαύρη μπογιά τον ανδριάντα του Κωστή Παλαμά, έργο του Β. Φαληρέα (1975) ο οποίος δεσπόζει καθήμενος μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο (Πνευματικό Κέντρο) είχε ανεγερθεί μεταξύ 1836-1842 με δωρεές του πατέρα του Όθωνα και ομογενών για να στεγαστεί αρχικώς του Δημοτικό Νοσοκομείο "Η ΕΛΠΙΣ". Σαν τζιχαντιστές αποκεφάλησαν το άγαλμα της Κυβέλης, έβλαψαν και άλλα αγάλματα, ενώ εισέβαλαν και βεβήλωσαν το εκκλησάκι των Αγ. Αναργύρων στο πίσω μέρος του Πνευματικού Κέντρου επί της οδού Σόλωνος. Έφθασαν μέχρι το Δημαρχείο Αθηνών, κτίριο των ετών 1872-1874, σε σχέδια Παναγή Κάλκου. Έκαναν γκράφιτι ακόμη και στην εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας του 11ου αι. 
  Τώρα που η κατάληψη της Νομικής έληξε με αντάλλαγμα να μην συλληφθεί κανείς εκ των καταληψιών, ο κύριος Αναπληρωτής Υπουργός έχει το θράσος να δηλώνει και ικανοποιημένος. Άλλωστε κανείς από τους προστατευόμενους δεν συνελήφθη και βέβαια, σε αυτή την χώρα δεν προβλέπεται κανενός είδους λογοδοσία για να φοβάται ότι για τις καταστροφές κάποιος μπορεί να του στείλει τον λογαριασμό. 
   Κατόπιν αυτών, το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι ένα: Ποιος θα προστατεύσει τους πολίτες από τον Υπουργό τους; 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023