ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προωθήσει αλλαγές προκειμένου να γίνει αυστηρότερη η νομοθεσία που αναφέρεται στον δανεισμό των πολιτικών κομμάτων.
   Επιπλέον, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης για την είσπραξη των οφειλομένων δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε Εθνική και Αγροτική Τράπεζα, όπου τους καλούν, μεταξύ άλλων, να απαντήσουν ποιο είναι το ποσό που οφείλουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και σε ποιες τράπεζες (σημειωτέον ότι η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται να αρνείται να δώσει ακριβή στοιχεία επικαλούμενη απόρρητο), με ποιο τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να διεκδικήσει την πλήρη εξόφλησή τους, καθώς και αν υπάρχει ενδεχόμενο, σε περίπτωση που οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν συμμορφωθούν, να δεσμευτούν οι περιουσίες τους, ώστε να μη χρεωθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι. (Πηγή: www.skai.gr).
   Το ζήτημα του δανεισμού των πολιτικών κομμάτων είναι πράγματι μείζον ζήτημα διαφάνειας, διαπλοκής και διαφθοράς στον δημόσιο βίο της χώρας και ορθώς ανακινείται από την κυβέρνηση.
     Εάν όμως η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία της βουλής προτίθενται να παρέμβουν ουσιαστικά στο ζήτημα, δεν χρειάζεται να προβαίνουν σε δηλώσεις εντυπωσιασμού, όπως αυτές των προαναφερθέντων βουλευτών ότι εξετάζουν δήθεν νομική δυνατότητα να δεσμεύσουν τις περιουσίες του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα χρέη των κομμάτων τους .
  Εάν πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ  και η βουλή των Ελλήνων επιθυμούν να καταπολεμήσουν τα προνόμια της κομματοκρατίας , την διαπλοκή και την διαφθορά στις σχέσεις πολιτικών κομμάτων και τραπεζών και να εμπεδώσουν την διαφάνεια θα μπορούσαν να προωθήσουν τις εξής απλές μεταρρυθμίσεις:
   α. ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: Τα κόμματα, ως θεσμός του δημοσίου και όχι του ιδιωτικού δικαίου, δεν μπορεί να  υπάγονται σε κανένα απόρρητο, τα δε οικονομικά τους δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα αλλά στοιχεία του δημόσιου βίου της χώρας. Ακολούθως και  τα δάνεια που λαμβάνουν θα πρέπει να τίθενται σε δημόσια θέα ώστε να μπορεί να λαμβάνει γνώση αυτών κάθε Έλληνας πολίτης. Κάθε πολίτης δικαιούται να γνωρίζει ποιοι δανείζουν τα πολιτικά κόμματα της χώρας, με ποια ποσά και με ποιους όρους.   
  β. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΦΕΙΛΗΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Θα πρέπει να καταργηθεί αμέσως η ελεεινή τροπολογία της ντροπής που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και -κατά παράβαση κάθε έννοιας ισότητας-, προβλέπει το ακατάσχετο του 40% της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων την ίδια στιγμή που οι οι πολίτες χάνουν τις περιουσίες τους για να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους.
   γ. Τα κόμματα δανείζονται με τους όρους φερεγγυότητας που ισχύουν για κάθε φυσικό ή νομική πρόσωπο. Οι διοικήσεις των τραπεζών ευθύνονται αστικά και ποινικά για κάθε διάκριση η οποία απέβη επιζήμια για την περιουσία της Τράπεζας. Θα πρέπει να καταργηθούν με αναδρομική ισχύ ως αντισυνταγματικές (αντίθετες στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών) οι διατάξεις που απάλλασσαν τις διοικήσεις των τραπεζών από κάθε ευθύνη σχετικά με την χορήγηση δανείων σε πολιτικά κόμματα.  
    Ασφαλώς όμως το κυριότερο όλων είναι η αλλαγή του άρ. 29 του Συντάγματος ώστε τα οικονομικά των κομμάτων στο σύνολό τους να υπάγονται αποκλειστικά στην Δικαιοσύνη και όχι σε επιτροπές της συγκάλυψης αποτελούμενες κατά πλειοψηφία από μέλη της Βουλής όπως συμβαίνει σήμερα. 
  Σημειωτέον ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φαίνεται ότι χρωστούν περί τα 270 εκ ευρώ στις τράπεζες. Από δημοσιεύματα φαίνεται  ότι οφείλουν επίσης και περί τα 320 εκ ευρώ στο ΙΚΑ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023