ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΥΝΤΕΡΗ



Η κρίση που μαστίζει την Ελλάδα είναι κατεξοχήν κρίση πολιτικού συστήματος. Αλλά, το πολιτικό σύστημα μπορεί να αναμορφωθεί πραγματικά μόνο εάν αλλάξει ριζικά το Σύνταγμα το οποίο καθόρισε την μορφή του. Άλλωστε και η ιστορία διδάσκει ότι  σε περιόδους κρίσεως επέρχεται πάντοτε συνταγματική αλλαγή. Η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Συντάγματος προϋποθέτει μία «νέα αφήγηση» και η «νέα αφήγηση» έχει δύο σκέλη: Το πρώτο σκέλος είναι η αναδρομή στο παρελθόν προκειμένου να εμπνευστούμε από τα οράματα και τους αγώνες των προγόνων μας για δημοκρατία και πολιτικές ελευθερίες. Το δεύτερο σκέλος είναι η ρήξη με το παρόν και η δημιουργία του μέλλοντος.
Οι έξι πρώτες ενότητες του βιβλίου αποτελούν μία συνοπτική συνταγματική ιστορία. Αρχή αυτών των ενοτήτων είναι το εμπνευσμένο σχέδιο Συντάγματος του Ρήγα και τέλος τους η παλινόρθωση του αυταρχισμού, που καταλήγει στην θέσπιση του Συντάγματος του 1975. Οι επόμενες ενότητες συνιστούν κριτική του ισχύοντος Συντάγματος («ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;») και προτάσεις για την θέσπιση ενός νέου Συντάγματος, τόσο από πλευράς περιεχομένου («τι πρέπει να αλλάξει;»), όσο και εξ απόψεως διαδικασίας («Σύνταγμα από την Βουλή ή Σύνταγμα από τους πολίτες;»).
 Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον επίλογο του βιβλίου που κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες από τις καλαίσθητες εκδόσεις "ΧΙΛΩΝ", " το αναχρονιστικό Σύνταγμα του 1975, το οποίο έγινε ακόμη χειρότερο με τις αναθεωρήσεις του 1986, 2001 και 2007, επέτρεψε την δημιουργία του τέρατος της μεταπολίτευσης, το οποίο έζησε και ζει παρασιτικά κατασπαράζοντας τον δημόσιο πλούτο.  Διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν σκοτώσουμε το αδηφάγο τέρας της μεταπολίτευσης που οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία και την κοινωνία στην εξαθλίωση. Πηγή έμπνευσής μας η μελέτη της αληθινής δημοκρατίας της αρχαίας Αθήνας και οι αγώνες του Ρήγα, του Μακρυγιάννη, του Τρικούπη, του Βενιζέλου, του Πλαστήρα και των άλλων προγόνων μας για ένα αληθινά δημοκρατικό Σύνταγμα".
    Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου θα γίνει στον πολυχώρο BLACK DUCK, Χρήστου Λαδά 9α, περιοχή Καρύτση. Ομιλητές, εκτός του συγγραφέα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου- Ευρωβουλευτής και ο Πέδρο Ολλάγια , Συγγραφέας, Ιστορικός - Ελληνιστής. Στην παρουσίαση θα προβληθούν σκηνές από το ντοκυμαντέρ με βάση το βιβλίο, με παραγωγό την Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγμαιτική αλλαγή, σε σκηνοθεσία Σοφίας Λιαροπούλου. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023