ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ

  Στο Σύνταγμα της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας υπήρχε διάταξη σύμφωνα με την οποία , μία φορά κάθε έτος η Εκκλησία του δήμου εξέταζε καταγγελίες εναντίον όσων αθέτησαν υποσχέσεις απέναντι στο λαό ("καν τις υποσχόμενος τι μη ποιήση τω δήμω", Αριστοτέλης, Αθηναίων Πολιτεία, 43).
   Αλλά η δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας υπήρξε αληθινή δημοκρατία. Εκεί ο λαός είχε πραγματική δύναμη. 
   Στην σημερινή ψευτοδημοκρατία της Ελλάδος, ο λαός δεν έχει καμία τέτοια εξουσία. Βρίσκεται στο περιθώριο, ελεεινός και ασήμαντος χειροκροτητής εκείνων που διεκδικούν την ψήφο του με ψεύτικες υποσχέσεις, τις οποίες κατόπιν ξεχνούν χωρίς να δίνουν λόγο σε κανένα.
  Τέτοιες υποσχέσεις ότι "λεφτά υπάρχουν" έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου για να ανέλθει στην εξουσία το 2009, ενώ την ίδια στιγμή διαπραγματευόταν με το ΔΝΤ  την συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας.
   Αναλόγως φρόντισε να υπόσχεται ανέξοδα από το Ζάπειο και ο Αντώνης Σαμαράς , ο οποίος, μόλις έγινε πρωθυπουργός εφάρμοσε κατά γράμμα το μνημόνιο και διέγραψε όλες τις υποσχέσεις με την απίστευτου θράσους φράση "ουδείς αναμάρτητος".
  Τα ίδια έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας από την διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης , την οποία έχουν καταντήσει από εμπορινή έκθεση πεδίο αισχρής προπαγάνδας και ψευδών. Ο λαός στάθηκε και πάλι να τον ακούσει. Σε κάποιους Δήμους, όπως το Χαλάνδρι  που ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε δημάρχους στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, στήθηκαν γιγαντοοθόνες στις πλατείες- άγνωστο με έξοδα ποιων- για να θαυμάσει ο λαός τον μεγάλο ηγέτη.
  Ο μεγάλος ηγέτης υποσχέθηκε παροχές ύψους 13,5 δις. Ο λαός άκουσε για μία ακόμη φορά τα ίδια ψέμματα. Αλλά στην σύγχρονη Ελλάδα κανείς υποψήφιος δεν λογοδοτεί και δεν τιμωρείται εάν εξαπατήσει με ψέμματα τον λαό.       

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023