Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥΣ.

 Ο Βρετανός λόρδος Τόμας Μπρους Έλγιν υπήρξε .ο δράστης της μεγαλύτερης αρπαγής αρχαιολογικών θησαυρών και αρχαιοκαπηλείας στην ιστορία της ανθρωπότητας.
 Ο Έλγιν εκμεταλλευόμενος την θέση του ως εκτάκτου πρεσβευτή της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, το 1801 κατόρθωσε να αποσπάσει φιρμάνι του καϊμακάμη Σεγούτ Αβδουλάχ που του επέτρεπε την αφαίρεση ενεπίγραφων λίθων ή γλυπτών από την Ακρόπολη.
   Αμέσως απέστειλε συνεργεία του στην Ακρόπολη τα οποία  και την λεηλάτησαν μέχρι το 1810, ενώ το 1817 ο βοηθός του Λουιζιέρι επέστρεψε και συνέχισε την αποστολή του με την αρπαγή  επιτύμβιων μνημείων , χάλκινων σκευών και εκατοντάδων αγγείων. Ευτυχώς η ελληνική επανάσταση απεσόβησε την συνέχιση του εγκλήματος. 
   Αφαιρούσαν τις αρχαιότητες ως χασάπηδες, τεμαχίζοντάς τες  όπως - όπως με πριόνια και πολλές φορές καταστρέφοντας μέρος αυτών. Κατόπιν τις συσκεύαζαν σε κιβώτια και τις μετέφεραν στην Αγγλία διά θαλάσσης. Το 1802 μάλιστα, το ιστιοφόρο "Μέντωρ" στο οποίο φορτώθηκαν τα 12 πρώτα κιβώτια βυθίστηκε κάπου στα Κύθηρα, αλλά κατάφεραν να τα ανελκύσουν δύο χρόνια αργότερα. Φέρονται να αφαιρέθηκαν 253 γλυπτά έργα, και πολυάριθμα αγγεία και άλλα αντικείμενα . Εξ αυτών αποσπάσθηκαν 96 γλυπτά από τον Παρθενώνα, 4 από τον Ναό της Αθηνάς Νίκης, 18 από το Ερέχθειο, 4 από το θέατρο του Διονύσου, 13 κεφαλές, 14 μαρμάρινες και χάλκινες υδρίες, 8 βωμοί,  3 επιτύμβιες στήλες 66 μαρμάρινες επιγραφές και πολλά άλλα, όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από την Αίγινα, την Ελευσίνα, τους Δελφούς, την Νεμέα, τις Μυκήνες, την Τύρινθα και τα Δαρδανέλλια. Ο Έλγιν μάλιστα σχεδίαζε να αρπάξει και τις αρχαιότητες των Μυκηνών, αλλά δεν το έπραξε διότι η μεταφορά τους κρίθηκε ασύμφορη εξαιτίας του βάρους της Πύλης των Λεόντων!
   Τα κλοπιμαία μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο, αποθηκεύτηκαν στο υπόστεγο της κατοικίας του Έλγιν και αργότερα σε καρβουναποθήκη, όπου υπέστησαν σημαντικές ζημιές από υγρασία. Τελικά πουλήθηκαν στο βρετανικό δημόσιο έναντι 35.000 στερλινών.    
   Ήδη από την πρώτη στιγμή της αρπαγής τους , η αφαίρεση των αρχαιοελληνικών θησαυρών προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών. Τον Ιανουάριο 1941 προτάθηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων  η επιστροφή τους στην Ελλάδα ως ανταμοιβή για τον αγώνα της στο πλευρό της Βρετανίας, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε πανηγυρικά. Αλλά το ζήτημα δεν σταμάτησε έκτοτε να τίθεται με αποκορύφωμα τις προσπάθειες της υπουργού πολιτισμού της Ελλάδος Μελίνας Μερκούρη την δεκαετία του 80.  ( Για τις παραπάνω πληροφορίες βλ. Κ.Π. Παπαϊωάννου, Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τ.19 σελ.109 επ.)
   Τις τελευταίες ημέρες η υπόθεση της επιστροφής των γλυπτών που άρπαξε ο ¨Ελγιν από την Ακρόπολη απέκτησε τεράστια δημοσιότητα εξαιτίας των δηλώσεων του μεγάλου ηθοποιού και σκηνοθέτη Τζορτζ Κλούνι, αλλά και άλλων σπουδαίων ηθοποιών - συντελεστών της κινηματογραφικής ταινίας "ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΔΡΕΣ" ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. " Ένα Έθνος που έχει καταλάβει ένα άλλο δεν μπορεί να πουλήσει την εθνική κληρονομιά της χώρας που έχει υπό κατοχή. Το σημαντικό είναι ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα αποκολλήθηκαν μετά βίας από τους Τούρκους κατακτητές και πουλήθηκαν. Θα ήταν σαν το κεφάλι από το άγαλμα του Δαυίδ να πωλούνταν στην Βρετανία, το χέρι στο Βατικανό και ο κορμός στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης"  είπε ο Κλούνι.
    Ο Δήμαρχος του Λονδίνου νόμισε ότι μπορούσε να τοποθετηθεί για το ζήτημα με ύφος ανάλογο εκείνου με τον οποίο εκφράσθηκε στο παρελθόν όσον αφορά τους gay, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και επιχείρησε να προκαλέσει χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Κλούνι "Χιτλερικές". Ο Κλούνι απάντησε ότι οι δηλώσεις του Δημάρχου του Λονδίνου ενέχουν "μεγάλη δόση υπερβολής συνοδευόμενη από μερικά ουίσκι παραπάνω!"  
  Μάλλον ο δήμαρχος θα έπρεπε να περιορισθεί στα θέματα με τα οποία είχε ασχοληθεί στο παρελθόν που ίσως του ταιριάζουν και μπορεί να χειριστεί κάπως καλύτερα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023