ΤΑ 4 ΤΡΙΚ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

   Όταν προ 4 ετών περίπου η χώρα χρεοκόπησε, το ελεεινό πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του και να μην ανατραπεί θεσμικά, χρειαζόταν βαλβίδες εκτόνωσης της λαϊκής οργής και διοχέτευσης φρούδων ελπίδων. Έτσι επινοήθηκαν 4 τρικ:
    Σύμφωνα με το 1ο τρικ "φταίνε" κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα ή κόμματα που υπέγραψαν τα μνημόνια. Με αυτόν το τρόπο ο Παπανδρέου , οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2009 κατέδειξε ως υπεύθυνο τον Καραμανλή και το κόμμα του και ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος από το μνημόνιο για να διασωθεί η χώρα   Στην συνέχεια η ΝΔ πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ με το ίδιο νόμισμα, κατηγορώντας το για την υπογραφή του πρώτου μνημονίου αρνούμενη να το ψηφίσει. Τελικώς ενεπλάκη ολόκληρο το πολιτικό σύστημα στο δίλημμα μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, κατηγορώντας οι "αντιμνημονιακοί" τους "μνημονιακούς"  ως προδότες που παρέδωσαν την πατρίδα στα χέρια των δανειστών της. Ωστόσο ακόμη και εάν κάποια παλικάρια δεν υπέγραφαν τα μνημόνια (μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα τέτοιο παλικάρι από όσους αναλαμβάνουν την εξουσία που να μην υπογράψει ή έστω να διαπραγματευτεί , μολονότι στην αντιπολίτευση άλλα υπόσχονται) αυτό δεν θα άλλαζε σε τίποτε την δεινή θέση της χώρας, δηλαδή την χρεοκοπία της. Είτε με μνημόνιο , είτε χωρίς αυτό , το αδιαμφισβήτητο γεγονός ήταν ότι η χώρα χρεοκόπησε. Αντί λοιπόν να ασχοληθούμε με αυτό, να εντοπίσουμε τους υπευθύνους και τα αληθή αίτια της χρεοκοπίας τα οποία ανάγονται στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, οδηγηθήκαμε επί 3 και πλέον έτη να ασχολούμαστε αποκλειστικά με το δίλημμα "μνημόνιο ή αντιμνημόνιο". Κατηγορούμε εκείνους που το υπέγραψαν ως προδότες, αλλά δεν ασχολούμαστε με εκείνους που επί 35 έτη μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Εμφανιζόμαστε υπερασπιστές του άρ. 120 του Συντάγματος και δεν μπαίνουμε στον κόπο να διαβάσουμε τα προηγούμενα 119 άρθρα που θεμελίωσαν θεσμικά το καθεστώς αδιαφάνειας, ανισότητας, ατιμωρησίας, ασυλίας , προνομίων και ολιγαρχίας της μεταπολίτευσης που είναι υπεύθυνο για την χρεοκοπία της πατρίδας.
    Το 2ο τρικ έθεσε ένα άλλο αποπροσανατολιστικό δίλημμα, το δίλημμα του νομίσματος: Με αυτόν τον τρόπο θεωρήθηκε υπεύθυνο για την χρεοκοπία της χώρας, όχι το πολιτικό σύστημα , αλλά το νόμισμα του ευρώ  και καλλιεργήθηκαν ελπίδες ότι τα βάσανα των Ελλήνων θα πάψουν εάν ξαναγυρίσουμε στην δραχμή.Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η χώρα είναι χρεοκοπημένη , είτε έχει ως νόμισμα το ευρώ , είτε την δραχμή. Για την χρεοκοπία της χώρας δεν ευθύνεται ασφαλώς το ευρώ, αλλά το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης που, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία και να πλουτίσει το ίδιο παρασιτικά σε βάρος του δημοσίου πλούτου, διέλυσε οικονομικά την χώρα με κομματικούς διορισμούς, διαπλοκή , εκμαυλισμό ψηφοφόρων και διαφθορά, φροντίζοντας προηγουμένως να κατοχυρώσει θεσμικά - συνταγματικά το ατιμώρητο και το ανεξέλεγκτο των κυβερνώντων. Ακόμη και σήμερα, εάν η χώρα εξερχόταν από το ευρώ, εκτός του ότι θα κατρακυλούσε αμέσως σε επίπεδο Ελλάδας του 1950, το χρέος της μετά την υποτίμηση του νομίσματος θα εκτινασσόταν στο διάστημα και θα μετατρέπονταν σε παλιόχαρτα και οι τελευταίες οικονομίες των Ελλήνων, δεν θα πετύχαινε και τίποτε θετικό εξ αυτού παρά μόνο μία ανάπτυξη επιπέδου υποανάπτυκτης χώρας εάν δεν άλλαζε το πολιτικό της σύστημα.
    Το 3ο τρικ  οδηγεί τον πολίτη να θεωρήσει υπεύθυνη για την χρεοκοπία της χώρας την διεθνή οικονομική κρίση, καθιστώντας στα μάτια του το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο θύμα αυτής, αλλά περίπου ήρωες - προστάτες του λαού που αγωνίζονται να διασώσουν κάτι από τα κεκτημένα του. Ασφαλώς η διεθνής οικονομική κρίση διαδραμάτισε ρόλο στην χρεοκοπία της Ελλάδος, διότι κατέστη δυσκολότερος ο δανεισμός της. Ωστόσο, τι  είχε πράξει το πολιτικό σύστημα επί τόσα έτη προ της κρίσεως για να θωρακίσει την χώρα; Απολύτως τίποτε! Απεναντίας, όταν η κρίση ξεσπούσε τα έτη 2007 και 2008, στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα ισχυριζόταν με θράσος ότι η οικονομία μας είναι δυνατή και συνέχιζαν να χρεώνουν την χώρα επιβαρύνοντάς την κάθε έτος με 30 δις επιπλέον, προκειμένου να διατηρήσουν την κομματική τους πελατεία και την εγχώρια και διεθνή διαπλοκή που τους κρατούσε στην εξουσία.
    Το 4ο τρικ είναι το πιο παλιό και δοκιμασμένο κόλπο: Τα " ρίχνουμε " στους ξένους που θέλουν το κακό μας! Με αυτόν τον τρόπο, δεν ευθύνεται το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα της μεταπολίτευσης και η εγχώρια ολιγαρχία, αλλά η Μέρκελ, το ΔΝΤ και η τρόικα που δεν μας αφήνουν να ζήσουμε όπως πριν αλλά μας ζητούν να κόψουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, μας επιβάλλουν φόρους και μας αρπάζουν την δημόσια περιουσία Το πολιτικό σύστημα καθίσταται συμπαθές και οι ξένοι κακοί. Αλλά οι ξένοι - ορθώς - εξυπηρετούν τα συμφέροντα των χωρών τους . Το ερώτημα που αποσιωπάται είναι ποια ακριβώς συμφέροντα εξυπηρετούσε το πολιτικό σύστημα όταν οδηγούσε την χώρα στην χρεοκοπία. 
   Το 2010 οι  εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος δεν τολμούσαν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες διαδήλωναν στις πόλεις της Ελλάδας και φώναζαν "κάτω οι κλέφτες". Τότε ήταν που ο Παπανδρέου, για να εκτονώσει την οργή του πλήθους υποσχόταν δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Σήμερα το πολιτικό σύστημα, αφού επί 4 έτη αποπροσανατόλισε την κοινωνία με ψευτοδιλήμματα και φρούδες ελπίδες, αισθάνεται πιο ισχυρό. Λίγες πλέον είναι οι φωνές που αγωνίζονται για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Οι περισσότεροι μιλάνε για τα μνημόνια και την κατάργησή τους και τους ξένους που θέλουν το κακό μας .Η κοινωνία οφείλει να αφυπνιστεί . Ειδάλλως θα πρέπει να περιμένει την επόμενη χρεοκοπία περίπου μετά από 10 έτη σκληρής λιτότητας κατά τα πρότυπα της Αργεντινής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023