ΠΩΣ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΗΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ;

  
   Στις 25-2-2013, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διακήρυξε ότι απαιτείται συναινετική και ριζοσπαστική αναθεώρηση του Συντάγματος. Κατόπιν, ομιλώντας πιο συγκεκριμένα εξέφρασε τις εξής θέσεις: 
   1. Για το ζήτημα της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι η εκλογή του μπορεί να συνεχίσει να γίνεται από τη Βουλή.
   2. Για το εκλογικό σύστημα  ανέφερε ότι πρέπει να διατηρήσει χαρακτηριστικά αναλογικότητας, αλλά πρέπει να ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα. Ειδικά για τους βουλευτές επικρατείας δήλωσε ότι ο θεσμός πρέπει να διατηρηθεί, ενώ πρότεινε να μην αλλάξει ούτε ο αριθμός των βουλευτών.
   3. Σε ό,τι αφορά αποφάσεις για σημαντικά θέματα είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί στη Βουλή η πλειοψηφία των 2/3 (180 βουλευτές), ενώ γενικά τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος συστήματος που προβλέπει την ύπαρξη ενός μόνο νομοθετικού σώματος (βουλή), απορρίπτοντας τις προτάσεις για εισαγωγή δεύτερου νομοθετικού σώματος (Γερουσία) .Σημείωσε ωστόσο ότι ακόμη υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση της νομοθετικής διαδικασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τις πολλές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για τις οποίες είπε ότι δεν είναι «καθόλου» ευτυχής, καθώς επίσης και για τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.
   4. O κ. Βενιζέλος, ως γνήσιος μεταρρυθμιστής έθεσε από μόνος του και  το θέμα εάν πρέπει να ιδρυθεί συνταγματικό δικαστήριο ή να παραμείνει ο διάχυτος έλεγχος, χωρίς να πάρει σαφή θέση υπέρ του ενός ή του άλλου. Προφανώς δεν έχει κατασταλάξει ακόμη. Έδειξε, ωστόσο, κάποια προτίμηση στο πρώτο, ή σε κάποια ανάλογη μορφή δικαστικού ελέγχου των αποφάσεων. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας και να μην υπάρχει «κρυφτούλι».
   5. Εξαιρετικής σαφήνειας και μεγαλειώδους έμπνευσης εξάλλου υπήρξαν και οι θεωρητικές του προσεγγίσεις καθώς πρότεινε μετάβαση από τον "πρωθυπουργικοκεντρικό κοινοβουλευτισμό" στον "συνεργατικό κοινοβουλευτισμό".
  6. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεώρησε πολύ μεγάλης σημασίας  προστασία του θεσμικού κεκτημένου και υπογράμμισε ότι αναθεώρηση «χωρίς σαφή θέση σε σχέση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και σεβασμό του ευρωπαϊκού δικαίου, δεν υπάρχει». Τέλος,  υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατευθεί το πολίτευμα από κάθε δυνατότητα αλλοίωσής του και πρέπει να υπάρξει σεβασμός τα δημοκρατικής συνταγματικής τάξης, απέναντι στην απειλή του νεοναζισμού.
   Ο ελληνικός λαός γνωρίζει καλά ότι ο κ. Βενιζέλος υπήρξε ο εμπνευστής μίας άλλης μεγάλης  και ριζοσπαστικής αναθεώρησης του Συντάγματος το 2001, εξαιτίας της οποίας κατοχυρώθηκε συνταγματικά η συντομότατη παραγραφή των εγκλημάτων των μελών κυβερνήσεων και πολλοί  κοιμήθηκαν πιο ήσυχα, ενόψει μάλιστα και της επερχόμενης καταλήστευσης του δημοσίου χρήματος επ' ευκαιρία των Ολυμπιακών αγώνων.
   Χθες, ο ριζοσπάστης Ευάγγελος Βενιζέλος επανήλθε με προτάσεις για μία νέα συνταγματική αλλαγή, ανάλογη και καλύτερη της προηγούμενης, πάντοτε προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης των συμφερόντων εκείνων τους οποίους εκπροσωπεί.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023