ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ

    Ο Γεώργιος Κασιμάτης, ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 3-2-2013, σελ.9 ανέφερε επί λέξει τα εξής: "Ακούγονται φωνές - συχνά πολύ δικαιολογημένες - για εθνοσυνέλευση ή συντακτική συνέλευση και για κατάργηση του ισχύοντος Συντάγματος και για νέο Σύνταγμα κλπ. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν πράξη με αναθεώρηση, αλλά μόνο με επανάσταση ή πραξικόπημα."
    Ο κύριος Κασιμάτης υπήρξε ήδη καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών από την εποχή που εγώ ήμουν ακόμη φοιτητής. Στην μακρά επιστημονική του διαδρομή, η οποία συνυπήρξε και με ασήμαντα πολιτικά πόστα στις κυβερνήσεις Παπανδρέου την εποχή του Κοσκωτά, δεν φαίνεται να προβληματίσθηκε ποτέ ιδιαιτέρως από επιστημονική άποψη εάν νομίμως μεταβλήθη το πολίτευμα με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1975 από "βασιλευομένη δημοκρατία" σε "προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία", δεδομένου ότι το προηγούμενο Σύνταγμα του  1952 απαγόρευε στο άρ. 108 την αναθεώρηση των διατάξεων που καθόριζαν την μορφή του πολιτεύματος ως βασιλευομένης δημοκρατίας. Προφανώς τότε θεωρούσε θεώρησε ότι το ζήτημα λύθηκε με το δημοψήφισμα του 1974.
   Σήμερα ο κύριος Κασιμάτης εμφανίζεται σοφότερος και προφανώς δεν του αρκεί το δημοψήφισμα του λαού για την δημιουργία νέου Συντάγματος και πολιτεύματος. Αλλά δεν σταματάει εκεί. Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την επιστημονική του άποψη υποστηρίζει ότι νέο Σύνταγμα μπορεί να θεσπιστεί όχι μόνο με επανάσταση αλλά και με... πραξικόπημα!
  Σύμφωνα με τα παραπάνω, εάν γινόταν δεκτή η παραπάνω θέση του ομότιμου καθηγητή κ. Κασιμάτη, τότε στην ελληνική συνταγματική ιστορία θα έπρεπε να προστεθούν ως νομίμως θεσπισθέντα συντάγματα και τα συντάγματα της δικτατορίας του 1968 και 1973 διότι υπήρξαν προϊόντα πραξικοπήματος!
  Ουδείς μέχρι σήμερα τόλμησε να νομιμοποιήσει τα Συντάγματα που θεσπίστηκαν με πραξικόπημα. Το 1975 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το υπ' αρ. 683/1975 βούλευμα της που αφορούσε την κατηγορία κατά των πρωταιτίων της χούντας για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας έκρινε ρητά ότι το πραξικόπημα του 1967 δεν αναγνωρίζεται υπό του δικαίου ως επενεγκόν οιανδήποτε έννομη συνέπεια (βλ.ΝοΒ 1975, σελ. 791 επ.). 
   Ως γνωστόν οι αυτουργοί του πραξικοπήματος του 1967 καταδικάσθηκαν για εσχάτη προδοσία. Ουδείς ωστόσο ασχολήθηκε με εκείνους που την επταετία της δικτατορίας , εξέφραζαν  νομικά επιχειρήματα νομιμοποίησής της. Ίσως αυτό να κάνει τον κ. Κασιμάτη να εκφράζει σήμερα χωρίς.... να φοβάται τις επιστημονικές του απόψεις  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023