Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

   Η αδελφή Κύπρος είναι το δεύτερο ελληνικό κράτος της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.
  Η Κύπρος έχει πληθυσμό 800.000 κατοίκων. Το κράτος της διαθέτει σοβαρή οργάνωση και το δημόσιο χρέος της χώρας σήμερα ανέρχεται περίπου στα 13,3 δις ευρώ,  ήτοι 73,6% του ΑΕΠ της την στιγμή που το αντίστοιχο της Ελλάδας ξεπερνάει το 340 δις ευρώ ήτοι 158% του ΑΕΠ της.
   Δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα τα έτη 2005 και 2008, η κυπριακή κυβέρνηση πέτυχε να έχει δημοσιονομικά πλεονάσματα προκειμένου και να μειώνει το δημόσιο χρέος της όταν διαπιστωνόταν ότι αυξανόταν ανεπίτρεπτα, γεγονός το οποίο ουδέποτε απασχόλησε καν το ελληνικό κράτος , οι κυβερνήσεις του οποίου φρόντιζαν να το υπερχρεώνουν κάθε έτος με ποσά ακόμη και 30 δις ευρώ.
    Ωστόσο, μολονότι ακόμη και σήμερα το δημόσιο χρέος της Κύπρου δεν θεωρείται επικίνδυνα υψηλό , η χώρα αναγκάσθηκε να υπαχθεί σε μνημόνιο εξαιτίας της κακής εποπτείας του τραπεζικού της συστήματος και της κατάρρευσης των τραπεζών της οι οποίες εκτέθηκαν ιδιαιτέρως στην ελληνική χρεοκοπία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι κυπριακές τράπεζες απώλεσαν περισσότερα από 4 δις ευρώ από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που εκείνες αγόραζαν ακόμη και όταν άλλοι τα ξεφορτώνονταν, ενώ έχασαν άλλα τόσα όταν με την έγκριση του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, η Μαρφίν - Εγνατία μετατράπηκε από θυγατρική σε κυπριακή τράπεζα. Επιπλέον, οι κυπριακές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών αξίας περίπου 23 δις ευρώ, ποσό περίπου διπλάσιο από το ΑΕΠ της χώρας.Κατόπιν τούτων υπολογίζεται ότι μπορεί να απαιτηθεί ποσό ακόμη και 20 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την διάσωση της κυπριακής οικονομίας.
    Η Κύπρος είναι το τέταρτο κράτος της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα , την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που αναγκάζεται να ζητήσει την υπαγωγή του στο μηχανισμό διάσωσης και μάλιστα το πρώτο που υπάγεται στο μνημόνιο εξαιτίας της χρεοκοπίας της Ελλάδας.
   Η Ελλάδα είναι το πιο υπερχρεωμένο κράτος από εκείνα που υπήχθησαν στον μηχανισμό του μνημονίου. Εάν ένα κράτος ήταν αναγκασμένο να υπαχθεί σε μηχανισμό διάσωσης ήταν ασφαλώς η Ελλάς. Παρά ταύτα μόνο εδώ διεξάγεται τόση συζήτηση και ασκείται τόση προπαγάνδα για την δήθεν δυνατότητα που είχε η χώρα να αποφύγει το μνημόνιο.
     Εδώ στην Ελλάδα, ορισμένοι εγχώριοι προπαγανδιστές και άλλοι επιπόλαιοι διέδιδαν ότι δήθεν η χώρα, αντί να υπαχθεί στο μνημόνιο, μπορούσε να λάβει δάνειο από τους Ρώσους ή τους Κινέζους. Κάποιοι άλλοι ανόητοι υποστήριζαν ότι η χώρα θα μπορούσε όχι απλώς να διασωθεί αλλά να πλουτίσει μόνο και μόνο ανακηρύσσοντας της ΑΟΖ. Σήμερα όλο αυτοί διαψεύδονται οικτρά διότι αποδείχθηκε ότι παρά τις προσπάθειες τις κυπριακής κυβέρνησης η Ρωσία δεν είχε καμία δυνατότητα ή διάθεση να την δανείσει, με το ποσό που απαιτείται για την διάσωσή της το οποίο είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ελληνικές ανάγκες ενώ όσον αφορά την ΑΟΖ, η ανακήρυξή της δεν έσωσε την Κύπρο απο την χρεοκοπία διότι αλπούστατα τα οικονομικά αποτελέσματα δεν επέρχονται με την ανακήρυξη της ΑΟΖ αλλά με την εκμετάλλευση του υπεδάφους η οποία θα συμβεί πολύ αργότερα.   
     Στην Ελλάδα προ ολίγων ημερών η βουλή απέρριψε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ασχολείτο με τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στον μηχανισμό του μνημονίου. Πράγματι , μία τέτοια έρευνα θα είχε αξία, αλλά υπό έναν όρο: Όχι για διερευνηθεί εάν η τότε κυβέρνηση μπορούσε να αποφύγει το μνημόνιο, αλλά για να λογοδοτήσουν όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και το μνημόνιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023