Ο ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΨΕΥΤΗΣ ΦΡΑΝΣΟΥΑ

  Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Φρανσουά Ολλάντ εξελέγησαν πρόσφατα, περίπου την ίδια περίοδο, ο μεν Πρωθυπουργός της Ελλάδας , ο δε Πρόεδρος της Γαλλίας.
   Ο κ. Σαμαράς ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ μετά την εκλογική ήττα του κόμματος τον Οκτώβριο 2009. Όταν η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς και το κόμμα του αρνήθηκαν να το ψηφίσουν. Επί δύο και πλέον έτη ο αντιμνημονιακός Αντώνης εμφανιζόταν κάθε λίγο και λιγάκι στο Ζάππειο για να δηλώσει ότι θα καταργήσει το μνημόνιο, θα διαπραγματευθεί με τους δανειστές και θα εφαρμόσει νέο πρόγραμμα στηριγμένο στην μαγική λέξη της ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο, ως εκ θαύματος, θα αυξάνονταν οι μισθοί και οι συντάξεις, θα μειώνονταν οι φόροι και θα εξαφανιζόταν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.
   'Οταν παραιτήθηκε ο σοσιαλιστής πρώην συγκάτοικος και συμφοιτητής του, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία για την φράση "λεφτά υπάρχουν", ο Αντώνης Σαμαράς ξέχασε τους λεονταρισμούς και απέστειλε στους δανειστές επιστολή ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Ωστόσο, ενόψει και των εκλογών όπου ήλπιζε να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να γίνει πρωθυπουργός, συνέχισε και πάλι τις βόλτες στο Ζάππειο, όπου αυτή την φορά υποσχόταν ότι έχει βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 18 δις για να αποτρέψει τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
     Με όλα αυτά και με άλλα ο Αντώνης Σαμαράς έγινε Πρωθυπουργός. Αλλά τότε ξέχασε και τις αντιμνημονιακές κορώνες και την επαναδιαπραγμάτευση και εμφανίστηκε στο Βερολίνο δηλώνοντας ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις των μνημονίων. Όταν κάποιος ξένος δημοσιογράφος του θύμιζε τι έλεγε τα προηγούμενα χρόνια αρκέσθηκε στην φράση "ουδείς αναμάρτητος".
     Αντίστοιχης επικοινωνιακής έμπνευσης ήταν και η προεκλογική τακτική του Φρανσουά Ολλάντ, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος της Γαλλίας με το σύνθημα της  ανάπτυξης αντί της λιτότητας και με εξαγγελίες για γενναίες  αυξήσεις μισθών και συντάξεων.
     Σήμερα, ο κύριος Σαμαράς και η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όχι μόνο έχουν ξεχάσει όλα τα ισοδύναμα μέτρα που δήθεν είχαν στην αντζέντα τους αλλά ετοιμάζονται να ψηφίσουν και να εφαρμόσουν πρόγραμμα οριζόντιων περικοπών και γιγαντιαίας αύξησης φόρων, το οποίο θα ισοπεδώσει την κοινωνία. Ομοίως και η κυβέρνηση του Ολλάντ ξέχασε απολύτως τις εξαγγελίες περί ανάπτυξης και αντ' αυτής επιχειρεί να εφαρμόσει προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας.
      Στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία , μία φορά κάθε χρόνο, στην διάρκεια της έκτης Πρυτανείας, η Εκκλησία του Δήμου ασχολείτο με καταγγελίες των πολιτών εναντίον εκείνων που έδωσαν ψεύτικες υποσχέσεις στο λαό (Αριστοτέλους, Αθηναίων Πολιτεία, 43). 
      Ως γνωστόν ο Πέλέκυς της αθηναϊκης δημοκρατίας υπήρξε βαρύς για πολλούς ψεύτες και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τους λαούς της Ευρώπης που πλέον εξεγείρονται εναντίον όλων εκείνω που τους εξαπατούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023