Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 1776

    Διακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ είναι η διακήρυξη που υπέγραψαν στις 4 Ιουλίου 1776 οι αντιπρόσωποι των 13 τότε πολιτειών της Αμερικής, δια της οποίας διαδήλωσαν εν ονόματι του λαού των εν λόγω αποικιών την βούληση να αποτελούν στο εξής ελεύθερες και ανεξάρτητες πολιτείες και να λύσουν κάθε δεσμό υποταγής προς το βρεττανικό Στέμμα και την Μεγάλη Βρεττανία.
      Η πρώτη αγγλική αποικία εγκαταστάθηκε στην Βιργινία το 1607 μέσω εμπορικής εταιρίας στην οποία ο Βασιλέας Ιάκωβος  Α΄ παραχώρησε τα εδάφη προς εκμετάλλευση. Αλλά τα αίτια του πρώτου αυτού αποικισμού ανάγονται κυρίως στην θρησκευτική καταπίεση. Έτσι, ενώ η αποικία της Βιργινίας ιδρύθηκε ως εμπορική επιχείρηση, η αποικία της Μασσαχουσέτης ιδρύθηκε από την θρησκευτική μεταρρύθμιση των Πουριτανών , κάποιοι εκ των οποίων, λόγω των διωγμών που υπέστησαν από πολιτικές και εκκλησιαστικές αρχές, το 1620 επιβιβάστηκαν στο περίφημο "Μαίυφλάουερ" και μετέβησαν στην Αμερική. Ομοίως, η αποικία του Μαίρυλαντ ιδρύθηκε το 1634 από Ρωμαιοκαθολικούς, οι οποίοι υφίσταντο πιέσεις και διωγμούς από την αγγλικανική εκκλησία , η αποικία της Πενσυλβάνια  ιδρύθηκε το 1681 από τον Ουίλιαμ Πεν , πλούσιο Κουάκερο, ο οποίος αγόρασε την γη προκειμένου να την χρησιμοποιήσει ως καταφύγιο για τους ομοθρήσκους του,  στις Καρολίνες μαζί με τους Άγγλους  κατέφυγαν  και Γάλλοι Ουγενότοι, οι πολιτείες του Νιου Χαμσάερ και του Ρόντ Άιλαντ ιδρύθηκαν από δυσαρεστημένους Πουριτανούς και το Κονέκτικατ από αποίκους της Μασσαχουσέτης δυσαρεστημένους για το... πουριτανικό της πολίτευμα (βλ Μπράντον, Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, εκδ. Ελευθερουδάκη, 1930)! Υπήρχαν όμως και εξαιρέσεις: Η πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσεϋ ιδρύθηκαν αρχικώς από Ολλανδούς το 1614 και το 1617 και η πολιτεία του Ντελάουέαρ ιδρύθηκε το 1638 από Σουηδούς, αλλά καταλήφθηκαν από τους Άγγλους το 1664. Επίσης, ιδιαίτερο παράδειγμα αποτελεί η πολιτεία της Γεωργίας που ιδρύθηκε από την φιλανθρωπική εταιρεία του Ιακώβου Όλγκθορπ, ο οποίος, αφού  απελευθέρωνε τους φυλακισμένους για χρέη καταβάλλοντας τα οφειλόμενα , τους μετέφερε στην Αμερική, προκειμένου να κάνουν μία νέα αρχή.
    Η ζωή των πρώτων αποίκων υπήρξε σκληρή και πολλοί θανατώθηκαν από τις στερήσεις, την αλλαγή του κλίματος και τις συχνά ανθυγιεινές συνθήκες ζωής. Όσοι όμως τα κατάφεραν να επιβιώσουν επωφελήθηκαν από τα πλεονεκτήματα της χώρας, ασχολούμενοι κυρίως με την γεωργία.
      Παράλληλα με τους Άγγλους,  το 1679, Γάλλοι οι οποίοι  από το 1535 είχαν καταστήσει γαλλική κτήση τον Καναδά και αργότερα εισήλθαν στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και από αυτές στην κοιλάδα των παραποτάμων του Μισσισιπή,  με επικεφαλής τον Λασάλ κατόρθωσαν να εξερευνήσουν τον Μισσισιπήαπό τον Καναδά μέχρι τις εκβολές του στον κόλπο του Μεξικού! Το γεγονός δε ότι αργότερα ίδρυσαν φρούρια τα οποία συνέδεαν τον Καναδά με τον κόλπο του Μεξικού , οδήγησε τελικώς τους Άγγλους αποίκους σε δύο νικηφόρους πολέμους κατά των Γάλλων το 1744-48 και το 1754-63.
     Οι αποικίες υπήγοντο διοικητικά στην Μεγάλη Βρεττανία, η οποία διόριζε ως επί το πλείστον τους διοικητές , ανεχόμενη παράλληλα την ύπαρξη κοινοβουλίου εκλεγόμενου από τους πολίτες. Αλλά το πνεύμα ανεξαρτησίας που βαθμιαία αναπτύχθηκε, σε συνδυασμό με την μεγάλη δυσαρέσκεια για  τους εμπορικούς περιορισμούς και την επιβολή φόρου χαρτοσήμου, οδήγησαν στα αποικιακά συνέδρια του 1765 και του 1774 , στην επανάσταση και στην διακήρυξη της ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου 1776.
     Ο αγώνας έληξε το 1783 με την συνθήκη των Παρισίων, όπου η ηττημένη Αγγλία αναγκάσθηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των παλαιών αποικιών της.
     Το 1787 συγκλήθηκε συντακτική συνέλευση "προς τον σκοπό επιτεύξεως τελειότερης ένωσης " των πολιτειών της Αμερικής, η οποία , υπό την προεδρία του Ουάσιγκτον, εργάσθηκε τέσσερις μήνες και συνέταξε σχέδιο Συντάγματος. Με την θέσπιση του Συντάγματος ιδρύθηκε το ομοσπονδιακό κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023