ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

   
      Είναι φανερό ότι η μεγάλη οικονομική κρίση και η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να την αντιμετωπίσει έστω και στοιχειωδώς, οδήγησαν στην γελοιοποίησή του.
    Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του απέτυχαν παταγωδώς να προβούν στις στοιχειώδεις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Έχουν χάσει πλήρως την αξιοπιστία τους έναντι των εταίρων και απώλεσαν κάθε στήριξη στην κοινωνία.
      Η ΝΔ  εξαιτίας του απίστευτου τυχοδιωκτισμού του αρχηγού της δεν θυμίζει σε τίποτε το κόμμα που ήταν προσηλωμένο στην Ευρώπη, αλλά συμπεριφέρεται ως κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν τυγχάνει καμίας εκτίμησης , ούτε από τα αδελφά ευρωπαϊκά κόμματα . Αλλά και στην ελληνική κοινωνία έχει μικρά ερείσματα.
     Αποκορύφωμα της φαυλότητας των δύο κομμάτων και των ηγετών τους υπήρξαν τα τραγελαφικά γεγονότα που προηγήθηκαν του σχηματισμού της λεγόμενης μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, όπου άφωνη η κοινή γνώμη παρακολουθούσε το μέγεθος της ανικανότητας και του τυχοδιωκτισμού.
     Ωστόσο, η κρίση επέτεινε την κατάρρευση και, μετά την γελοιοποίηση , εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια ανατροπής του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης. Συγκεκριμένα:
     1. Για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης η βουλή αφυπνίσθηκε και οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων ανέτρεψαν την βούληση των αρχηγών τους. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε την κυβέρνηση. Και οι δύο επέβαλαν να μην τοποθετηθεί πρωθυπουργός μαριονέτα.
   2. Για πρώτη φορά επετεύχθη κυβέρνηση συνεργασίας. Εάν επιτύχει τον σκοπό της θα εξαφανιστεί ο μύθος των ισχυρών κυβερνήσεων και τα μεγάλα κόμματα θα πάψουν να εκβιάζουν τους πολίτες με την απειλή ότι δεν μπορούν δήθεν να συνεργαστούν και ένα δεν εκλεγεί αυτόνομη κυβέρνηση η χώρα θα περιέλθει σε ακυβερνησία.. Η νέα βουλή θα είναι βουλή πολλών μικρών κομμάτων και θα προκύψει νέα κυβέρνηση συνεργασίας διότι θα είναι αδύνατη η σύσταση αυτοδύναμης κυβέρνησης. Οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίζουν ελεύθερα το κόμμα που τους εκφράζει όσο μικρό και εάν είναι.
     3. Για πρώτη φορά εμφανίζεται πρωθυπουργός τεχνοκράτης χωρίς τις ιδιότητες του δήθεν ρήτορα με το πομπώδες ύφος και τις αλλοπρόσαλες υποσχέσεις οι οποίες μέχρι σήμερα κρίνονταν αναγκαίες για έναν υποψήφιο πρωθυπουργό. Ο νέος πρωθυπουργός ίσως δεν είναι ικανός να συνεπάρει τα πλήθη από το "προεκλογικό μπαλκόνι" . Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι είναι πολύ σοβαρότερος και ικανότερος των δύο "μεγάλων αρχηγών". Εάν επιδείξει έργο παρά τους συμβιβασμούς και το μεγάλο κυβερνητικό σχήμα, είναι πιθανόν να προκύψουν νέα πολιτικά σχήματα και να τεθούν στο περιθώριο οι βρυκόλακες του παρελθόντος.
       Το περασμένο καλοκαίρι, μέσα από ένα κείμενο με τον  τίτλο "το καθεστώς της μεταπολίτευσης μπροστά στο ύστατο έγκλημα" είχα διατυπώσει την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές, αντί να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ, ίσως επέλεγαν να αντικαταστήσουν το φαύλο πολιτικό σύστημα. Φαίνεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίστηκαν. Αλλά δεν είναι μόνοι. Έχουν μαζί τους και την μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού, ο οποίος με τις αντιδράσεις του συνέβαλε στην ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού και καλείται τώρα να προτιμήσει με την ψήφο του νέα πολιτικά σχήματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023