ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ

       " Η τοι μεν πρώτιστα Χάος γένετ' αυτάρ' έπειτα 
         Γαι' ευρύστερνος, πάντων έδος ασφαλές αιεί,
         αθανάτων, οι έχουσι κάρη νιφόεντος Ολύμπου, 
         Τάρταρα τ' ηερόεντα μυχώ χθονός ευρυοδείης,
         ηδ' Ερος, ος κάλλιστος εν αθανάτοισι θεοίσι, 
         λυσιμελής, πάντων δε θεών πάντων τ' ανθρώπων 
         δάμναται εν στήθεσσι νόον και επίφρονα βουλήν.
         Εκ Χάεος δ' Έρεβος τε μέλαινα τε Νυξ εγένοντο.
         Νυκτός δ' αύτ' Αιθήρ και Ημέρη εξεγένοντο, 
         ους τέκε κυσαμένη Ερέβει φιλότητι μιγείσα..." (Ησίοδος, Θεογονία 116-125)
    Μετάφραση:  "Στην αρχή έγινε το Χάος και ύστερα  η ευρύστερνη Γη, το αιώνιο και στέρεο βάθρο όλων των αθανάτων που κατέχουν την κορυφή του χιονοσκέπαστου Ολύμπου
και τα ζοφερά τα Τάρταρα μέσα στης μεγαλόδρομης της Γης τα βάθη
και ο Έρως που είναι ο πιο ωραίος μέσα στους αθάνατους θεούς, τα μέλη κόβει και όλων των θεών και των ανθρώπων αυτός λυγάει τα στήθη , την ψυχή και σβήνει την περίσκεψη του νου τους.
Και από το Χάος το Έρεβος γεννήθηκε και η μαύρη Νύχτα και από την Νύχτα πάλι ο Αιθέρας και η Ημέρα γεννήθηκαν που τους γέννησε από το σπέρμα του Ερέβους ερωτικά σαν έσμιξε μαζί του..."
  
    Ο Ησίοδος μέσα από την "Θεογονία" εξέφρασε τις σοφές αντιλήψεις των Ελλήνων.για την γέννηση του κόσμου. Αλλά η κοσμογονία δεν ήταν απλό πράγμα, διότι αρχικώς υπήρχε μόνο το Χάος. Έπειτα γεννήθηκαν η Γη, τα Τάρταρα και ο Έρως. Τέκνα του Χάους είναι το βαθύ Σκοτάδι ("Έρεβος¨) και η Νύχτα και από την ερωτική συνεύρεση της Νύχτας και του Ερέβους προέκυψε ο Αιθέρας και η Ημέρα.    
   Είναι προφανές  ότι δεν είναι εύκολο πράγμα η μετάβαση από το Χάος στην Ημέρα. Χρειάζεται να σχηματιστεί πρώτα η στέρεη Γη και τα Τάρταρα. Έπειτα πρέπει να γεννηθεί ο Έρωτας που είναι η κινητήριος δύναμη κάθε δημιουργίας. Απαιτείται η βοήθεια του έρωτα και των γόνιμων ιδεών για να σμίξει το Έρεβος με την Νύχτα και από το σπέρμα του Ερέβους να γεννηθεί επιτέλους ο Αιθέρας και η Ημέρα. Αλλά και πάλι η γέννηση της φωτεινής Ημέρας δεν είναι παρά μόνο η αρχή, διότι θα χρειαστεί η θεογονία, η τιτανομαχία και η ηρωογονία για να φθάσουμε στην γέννηση του Προμηθέα που δίδαξε στον άνθρωπο την χρήση της φωτιάς.
    Από το χάος έως τον Προμηθέα (αλλά και μετά από αυτόν) ο κόσμος εξελίχθηκε μέσα από σκληρές πράξεις βίας. Ο Ησίοδος γράφει ότι ο Τιτάνας Κρόνος (κάποιοι υποστηρίζουν ότι Κρόνος σημαίνει χρόνος), ο οποίος προέκυψε από την ένωση της Γης και του Ουρανού, κυριάρχησε ακρωτηριάζοντας τα γεννητικά όργανα του πατρός του του Ουρανού και στην συνέχεια καταβρώχθιζε τα παιδιά του για να μην του πάρουν την εξουσία! Αλλά ο γιός του Κρόνου, ο Δίας, γλίτωσε χάρη στην μητέρα του Ρέα και με την βοήθεια των άλλων θεών του Ολύμπου νίκησε τους Τιτάνες και τους έστειλε στα Τάρταρα.  Τότε έλαβε παραστάτες του το Κράτος και την Βία.  Δεν ήθελε όμως να μοιραστεί με τους ανθρώπους το μυστικό της φωτιάς. Γι' αυτό και όταν ο ευεργέτης των ανθρώπων Προμηθέας τους προμήθευσε την χρήση της ο Δίας θύμωσε και τον φυλάκισε στον Καύκασο όπου δύο όρνια του έτρωγαν το σηκώτι.
     Είναι πολύ σκληρό γεγονός η κοσμογονία. Θέλει πολύ αγώνα να φθάσει μία κοινωνία από το χάος στην ημέρα και από εκεί στο Κράτος και στην χρήση της φωτιάς για το καλό των ανθρώπων.
    Κάποιοι έγραψαν χθες ότι βρισκόμαστε στο Χάος. Καιρός να ξεκινήσει η σκληρή και υπέροχη διαδικασία της κοσμογονίας....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023