Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

   Η δημιουργία της ιστορίας ομοιάζει με τις υπόγειες πηγές, οι οποίες ξεχύνονται ξαφνικά και δημιουργούν ορμητικό ποτάμι. Και τούτο διότι, όπως οι πηγές ρέουν ακόμη και εάν πολλοί δεν αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους μέχρι να τις δουν να γίνονται ποταμός, έτσι και η ιστορία δημιουργείται πολύ πριν ξεσπάσει το ιστορικό γεγονός το οποίο θα γραφεί στα κατάστιχά της.
    Σήμερα το ποτάμι της ιστορίας κατέκλυσε την Πλατεία Συντάγματος, όπου χιλιάδες απλοί Έλληνες πολίτες διαδήλωσαν ενάντια στην αθλιότητα της μεταπολίτευσης.Ο ελληνικός λαός επώαζε επί αρκετά έτη την απαξίωση του ισχύοντος πολιτικού συστήματος. Μετά την προτροπή των Ισπανών βγήκε  και αυτός την προηγούμενη εβδομάδα στις πλατείες της χώρας. Σήμερα ξεχύθηκε στους δρόμους. Στοιβάχθηκε στους συρμούς του μετρό, γέμισε κάθε σπιθαμή της Πλατείας Συντάγματος και των γύρω οδών και έστειλε ένα βροντερό μήνυμα στο καθεστώς της φαυλότητας και της χρεοκοπίας ότι πλησιάζει το τέλος του.
   Οι Αθηναίοι, παρά την αγανάκτηση, διατηρούν ακόμη το χιούμορ τους. Τα συνθήματά τους συνιστούν περισσσότερο χλεύη παρά απειλή: " Με το έτσι, με το θέλω καταντήσατε την Ελλάδα μας μπουρδέλο!"  "Ε,ε,ε, ο,ο,ο πάρε το ποδήλατο και πέσε στο γκρεμό!"
     Ωστόσο, η εξέγερση δεν πρέπει να μείνει στα συνθήματα. Χρειάζεται να μεταβληθεί από βροντερή φωνή διαμαρτυρίας  σε ειρηνική επανάσταση και προς τούτο έχει ανάγκη τον λόγο.
    Καμία επανάσταση δεν επικράτησε χωρίς τη βοήθεια του λόγου, ο οποίος είναι το όραμα και η υπόσχεση που κομίζει. Η υπέροχη εξέγερση των Ελλήνων του Μαϊου 2011 οφείλει να αποτινάξει το παλιό καθεστώς και να αγωνιστεί για τις αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας στο ελληνικό κράτος. Αιτήματά της μπορεί να είναι η κατάργηση όλων των προνομίων μελών κυβέρνησης και βουλευτών, η δημοσίευση, η διασταύρωση και ο έλεγχος του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ  του  συνόλου του πολιτικού προσωπικού της μεταπολίτευσης, η μείωση κατά το ήμισυ των απολαβών τους, η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων που βούλιαξαν την Ελλάδα, αλλά ακόμη περισσότερο, η  ριζική πολιτική μεταρρύθμιση μέσα από ένα νέο Σύνταγμα που θα κατοχυρώνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα λαϊκής πρωτοβουλίας για διενέργεια δημοψηφισμάτων την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης την λογοδοσία των αξιωματούχων και την διάκριση των εξουσιών.
   Στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 ο πρόγονοί μας εξεγέρθηκαν και συγκεντρώθηκαν έξω από τα ανάκτορα του βασιλιά απαιτώντας να παραχωρήσει Σύνταγμα. Ο Όθων υποχώρησε και θεσπίσθηκε το Σύνταγμα του 1844, το οποίο έθεσε τέλος στην απολυταρχία του.  Εξαιτίας της εν λόγω εξέγερσης, η πλατεία ονομάσθηκε πλατεία Συντάγματος.
   Σήμερα, στην ίδια πλατεία, οι Έλληνες πολίτες αποδείξαμε ότι μπορούμε ακόμη να αγωνιζόμαστε ενάντια στους φαύλους.  Η ιστορία θα κρίνει εάν θα εμπνευσθούμε από τους προγόνους μας στην ανάγκη διεκδίκησης μεγάλων δημοκρατικών πολιτειακών αλλαγών. Η άνοιξη της Αθήνας μπορεί να φέρει και το καλοκαίρι.
  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023