ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΥΣΤΑΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

    Η λεγόμενη μεταπολίτευση ανέλαβε την πολιτική εξουσία της χώρας μετά την προδοσία της Κύπρου και την κατάρρευση της δικτατορίας των συνταγματαρχών. 
   Το καθεστώς της μεταπολίτευσης στηρίχθηκε σε δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και χρησιμοποίησε ως δεκανίκια τις παραφυάδες τους και την αριστερά, αφήνοντας κάθε άλλο κόμμα στο περιθώριο της πολιτικής ζωής παρέα με την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. Το σύστημα που εγκαθιδρύθηκε ήταν αντιδημοκρατικό και αντεθνικό. Βασίστηκε στους διορισμούς, τις μίζες και την διαφθορά. Το δημόσιο χρήμα κατασπαταλείτο, αλλά οι κυβερνώντες είχαν τον τρόπο να επιβιώνουν με δανεικά και υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος.
    Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ζώνη του ευρώ παρουσιάσθηκε ως μία μεγάλη επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα σήμανε και την αρχή του τέλους της φαυλότητας. Η κοινή νομισματική πολιτική επέβαλε άλλους όρους και οι κυβερνήσεις δεν είχαν πλέον στην διάθεσή τους το παλιό κόλπο της κοπής νομισμάτων. Επιπλέον, ήλθε και η οικονομική κρίση και τα δανεικά δεν ήταν πλέον έυκολο να τα βρει κανείς. Έτσι, η Ελλάδα χρεοκόπησε και, για να μην κηρύξει στάση πληρωμών, αναγκάσθηκε να συνάψει δανειακές συμβάσεις με τους δανειστές της αποδεχόμενη τους σκληρούς όρους του μνημονίου.
   Το μνημόνιο του 2010 τέθηκε έτσι ώστε, από την μία να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση της χώρας και από την άλλη να την θέτει υπό κηδεμονία για πολλά χρόνια με συνεχόμενα νέα μνημόνια. Χρειαζόταν υπέρβαση του μνημονίου. Ωστόσο, το καθεστώς της μεταπολίτευσης, όχι μόνο δεν γνωρίζει από υπερβάσεις, αλλά δεν είνα ικανό να εκτελέσει ούτε το μνημόνιο, καθώς ακόμη και την κρίσιμη αυτήν συγκυρία η κυβέρνηση δεν μπορεί να στενοχωρήσει τα συνδικάτα και τους "ημέτερους" ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση παίζει καιροσκοπικά παιχνίδια ποντάροντας στην αποτυχία της χώρας. 
     Η χώρα πλέον κινδυνεύει να απωλέσει και το μοναδικό όφελος της περιόδου της μεταπολίτευσης, το οποίο είναι η συμμετοχή στην Ευρώπη και στην ζώνη του ευρώ. Οι αγανακτισμένοι πολίτες συσσωρεύονται πλέον καθημερινά στην πλατεία Συντάγματος. Εάν η χώρα καταρρεύσει και επιστρέψει στην δραχμή, αυτό θα είναι και το ύστατο έγκλημα του καθεστώτος της μεταπολίτευσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023