ΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ "ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ"

    Το Ζάππειο Μέγαρο είναι νεοκλασσικό κτίριο ημικυκλικής κατασκευής με προπύλαια κορινθιακού ρυθμού, το οποίο θεμελιώθηκε το 1874 και αποπερατώθηκε το 1888 με δαπάνες των βορειοηπειρωτών εξαδέλφων Ευαγγέλη και  Κωνσταντίνου Ζάππα.
    Ο Ευαγγέλης Ζάππας (1800-1865) και ο Κωνσταντίνος Ζάππας (1812-1892) υπήρξαν ευφιείς Έλληνες και αγνοί πατριώτες. Ο Ευαγγέλης Ζάππας αγωνίσθηκε στην επανάσταση του 1821 ως πρωτοπαλίκαρο του Μάρκου Μπότσαρη. Μετά την επανάσταση βρέθηκε στο Βουκουρέστι όπου σύντομα τον ακολούθησε ο Κωνσταντίνος. Εκεί πλούτισαν ασχολούμενοι με καλλιέργειες  και αγορές αγροτικών εκτάσεων. Αλλά διέθεταν τον πλούτο τους για φιλανθρωπικούς και εθνικούς σκοπούς. Ο Ευαγγέλης Ζάππας λίγο πριν νοσήσει και αποβιώσει συνέταξε διαθήκη δια της οποίας δώρησε στο ελληνικό έθνος περισσότερο από έξι εκατομμύρια δραχμές υπό την διαχείρηση του εξαδέλφου του, ενώ μετά τον θάνατό του ο Κωνσταντίνος Ζάππας αύξησε την περιουσία και ίδρυσε Ζάππεια Παρθεναγωγεία στην Κωνσταντινούπολη, την Ανδριανούπολη και αλλού. Μεταξύ των ευεργεσιών των εξαδέλφων Ζάππα συγκαταλέγεται και το Ζάππειο Μέγαρο, το οποίο δημιουργήθηκε ως κτίριο των Ολυμπιακών εκθέσεων για τα "Ολύμπια", ήτοι για ολυμπιακούς αγώνες  της βιομηχανίας και  των καλών τεχνών, σύμφωνα με πρόταση του Ραγκαβή και του Σούτσου, στην υλοποίηση της οποίας ο Ευαγγέλης Ζάππας είχε μεγάλη οικονομική συμβολή. 
    Μετά τον θάνατο του Κωνσαντίνου Ζάππα και την υφαρπαγή της ευρισκόμενης στην Ρουμανία περιουσίας του από το ρουμανικό κράτος, το Ζάππειο Μέγαρο έμεινε κλειστό για σαράντα χρόνια λόγω έλλειψης εσόδων. Χρησιμοποιήθηκε εκ νέου μετά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο για εκθέσεις.
     Το 1979 υπογράφηκε εκεί η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και από εκεί και πέρα το Ζάππειο άρχισε να χρησιμοποιείται ως ο τόπος των συνεντεύξεων των ηγετών της μεταπολίτευσης. Τα τελευταία 30 χρόνια  παρήλασαν από το μέγαρο του Ζαππείου πολλοί μεγαλοσχήμονες. Διοργανώθηκαν πανηγυρικές συνεντεύξεις τύπου, ακούστηκαν υποσχέσεις και ανεύθυνα μεγάλα λόγια. Αλλά η χώρα χρεοκόπησε.
    Τελευταίος ανεύθυνος επισκέπτης του Ζαππείου εμφανίσθηκε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αφού την πρώτη φορά υποσχέθηκε ότι ως κυβέρνηση θα εκμηδενίσει το έλλειμμα σε ένα έτος, επέστρεψε προσφάτως με το λεγόμενο "Ζάπππειο 2" , όπου υποστήριξε ότι θα σώσει τη χώρα νομιμοποιώντας τα αυθαίρετα, καταργώντας το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για απόκτηση πρώτης κατοικίας, αυξάνοντας τις συντάξεις, μειώνοντας τον ΦΠΑ από 23% στο 15%  και τον φόρο στις επιχειρήσεις από 45% στο 40%. Στο κρίσιμο ερώτημα, πού θα βρει τους πόρους για τις παροχές που υπόσχεται μίλησε για αξιοποίηση της ακίννητης περιουσίας του δημοσίου και πάταξη της φοροδιαφυγής χωρίς να εξηγεί με ποιον ακριβώς τρόπο θα τα πετύχει.
   Κάποιος φίλος μου είπε ότι θα έπρεπε να τον ρωτήσουν πώς τολμά να ισχυρίζεται ότι θα νοικοκυρέψει τα οικονομικά του κράτους όταν δεν μπορεί να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του κόμματός του, το οποίο είναι τοπιο καταχρεωμένο κόμμα στην Ελλάδα.
     Στο Ζάππειο για μία ακόμη φορά όλα ήταν πλούσια (με δανεικά) και γεμάτα ανέξοδες υποσχέσεις.
    Δυστυχώς, οι αδελφοί Ζάππα δεν βρίσκονται εδώ για να τους πετάξουν όλους έξω από το Ζάππειο με τις κλωτσιές.     

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023