Η "ΦΘΗΝΗ" ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΑΪ

      Δεν θα ήταν ίσως υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι τα μεγαλύτερα μέσα πολιτικής προπαγάνδας είναι η στρατευμένη δημοσιογραφία και η παραποίηση της ιστορίας.
      Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ ( όπως και τα λοιπά μέσα του δημοσιογραφικού συγκροτήματος στο οποίο ανήκει), εμφανίζεται ως ο πιο πιστός εκφραστής του μνημονίου, του πολιτικού εκσυγχρονισμού με βάση το ισχύον πολιτικό σύστημα, αλλά και της μετάβασης σε μία νέα εποχή σχέσεων της Ελλάδας με τους γειτονές της.
      Αλλά ο ΣΚΑΪ δεν αρκέσθηκε μόνο στην δημοσιογραφία. Ήθελε να ασχοληθεί και με την ιστορία της Ελλάδας. Έτσι, αφού προ διετίας  κατάφερε να αναδείξει (μέσω αδιάβλητης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας) τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως τον δεύτερο μεγαλύτερο Έλληνα όλων των εποχών έχοντας καλύτερο από αυτόν μόνο τον Μέγα Αλέξανδρο, τώρα, με τους ίδιους περίπου επιστημονικούς συνεργάτες, (κυριότερος εκ των οποίων είναι ο καθηγητής Θάνος Βερέμης,) αποφάσισε να στραφεί στο γεγονός της επανάστασης του 1821, ώστε να φωτίσει και εκεί τα πρόσωπα και τα γεγονότα με ανάλογη επιστημονική εγκυρότητα. 
      Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς "Η επανάσταση του 1821" το οποίο προβλήθηκε την περασμένη Τρίτη από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ,υποστηρίχθηκε ότι, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι τον 18ο αιώνα, οι Έλληνες ουδέποτε εξεγέρθηκαν εναντίον των κατακτητών Τούρκων. Και τούτο διότι, όπως αναφέρθηκε, στους πρώτους τρεις αιώνες της τουρκοκρατίας οι Έλληνες ευημερούσαν λόγω της παραχώρησης γης και της χαμηλής φορολογίας εκ μέρους των κατακτητών. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εν λογω εκπομπή, τα πράγματα άλλαξαν τον 18ο αιώνα όταν η δημιουργία τσιφλικιών και η επιβολή σκληρής φορολογίας δυσαρέστησαν τους Έλληνες, πολλοί εκ των οποίων εγκατέλειψαν τις πεδιάδες και κατέφυγαν στα ορεινά όπου έγιναν κλέφτες. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ιστορικούς της σειράς του ΣΚΑΪ,  από το 1453 μέχρι το 1700 περίπου, οι Έλληνες ραγιάδες περνούσαν θαυμάσια υπόδουλοι των Οθωμανών και, τελικά, εάν οι Τούρκοι συνέχιζαν την πολιτική της χαμηλής φορολογίας οι Έλληνες ...δεν θα επαναστατούσαν ποτέ!
        Δεν υπάρχει έθνος, ούτε θρησκεία, παρά μόνο η οικονομία! Φαίνεται ότι ο ιστορικός Θάνος Βερέμης , αν και στέλεχος του φιλελεύθερου κόμματος ΔΡΑΣΗ, όσον αφορά την επιστήμη της ιστορίας εμφιλοχωρεί  και σε μαρξιστικές αναλύσεις. Αλλά ουδεμία ανάλυση  της ιστορίας, είτε μαρξιστική είτε όχι,  δικαιούται να παραποιεί τα γεγονότα.
         Σύμφωνα με την ιστορία του Ελληνικού Έθνους του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, (βιβλίο 14ο κεφ.Η¨) οι Έλληνες ουδέποτε σταμάτησαν να εξεγείρονται εναντίον των Τούρκων. Συγκεκριμένα: 
        1. Τον 15ο αιώνα,  με την βοήθεια των Ενετών εξεγέρθηκαν οι Έλληνες της Πελοποννήσου  (1463) . Αργότερα, (1495), 5.000  Έλληνες της Ηπείρου και της Θεσσαλίας  κατέλαβαν την Σκόδρα και άλλες θέσεις της Βορείου Ηπείρου ελπίζοντας μάταια  ότι ο βασιλιάς Κάρολος Η΄της Γαλλίας θα αποβιβασθεί στον Αυλώνα και θα κηρύξει τον πόλεμο εναντίον των Τούρκων.
        2. Τον 16ο αιώνα αναφέρεται  νέα επανάσταση των Ελλήνων στην Πελοπόννησο (1532), μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων ναυτών στην ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), όπου οι δυτικές δυνάμεις κατέστρεψαν τον οθωμανικό στόλο, εξέγερση στην περιοχή του Γαλαξειδίου και εξέγερση στην Μάνη. Όλες οι ανωτέρω εξεγέρσεις ήσαν ασφαλώς αποτυχημένες, πλην όμως ανάγκασαν τους Τούρκους να αναγνωρίσουν τα πρώτα αρματολίκια , από τα οποία ξεπήδησαν νέες εξεγέρσεις, όπως η εξέγερση του Γρίβα στην Ακαρνανία και των αρματωλών Πούλιου Δράκου και Μαλάμου στην Ήπειρο του 1585.
      3. Στις αρχές του 17ου αι. (1603-1606) αναφέρεται συνεννόηση Ελλήνων της Ηπείρου με τους ιππότες της Μελίτης για απόβαση στα παράλια της Ηπείρου, η οποία δυστυχώς αποκαλύφθηκε και στους Τούρκους που έσφαξαν , έγδαραν και έκοψαν τα κεφάλια των εμπνευστών. Το 1612 συνεστήθη ευρεία συνέλευση αντιπροσώπων της Ηπείρου, της Μακεδονίας , της Αλβανίας , της Βουλγαρίας, της Σερβίας , της Ερζεγοβίνης και της Δαλματίας με σκοπό την συγκρότηση στρατού 160.000 ανδρών και την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, χωρίς όμως τελικά να εκτελεστεί το σχέδιο. Παρά ταύτα ο επίσκοπος Τρίκκης Διονύσιος (ο Φιλόσοφος) προκάλεσε επανάσταση στα Ιωάννινα , η οποία πνίγηκε στο αίμα και ο ίδιος βρήκε μαρτυρικό θάνατο, Το 1684 Έλληνες από κάθε γωνιά της Ελλάδας αγωνίσθηκαν  στο πλευρό των Ενετών του Μοροζίνη για την απελευθέρωση της Αττικής και της Πελοποννήσου.
       4. Όλους τους προηγούμενους αιώνες οι Έλληνες αγωνίσθηκαν εναντίον των κατακτητών τόσο στην Κρήτη και στο Αιγαίο, όσο και στην πολιορκία της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς. το 1538.
      
     Για όλα τα ανωτέρω γεγονότα τα οποία αναφέρονται εκτενώς και με παράθεση  των σχετικών πηγών από τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο η ιστορία της ελληνικής επανάστασης του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ ουδέν αναφέρει, ούτε βεβαίως αναφέρει τίποτε για το παιδομάζωμα, την καταπίεση και τις αναγκαστικές αποδημίες και εξισλαμισμούς (βιβλίο 14ο κεφ.Β΄).
      Φαίνεται ότι αυτή η "ιστορική παραγωγή"  προτιμά, αντί  να ξεκινήσει από τις πηγές  και να  οδηγηθεί στο ιστορικό συμπέρασμα, να διατυπώσει πρώτα το συμπέρασμα και μετά  να  διαλέξει τις πηγές της κατά το δοκούν.  Με αυτήν την συλλογιστική είναι βέβαιο ότι η ιστορία του Παπαρρηγόπουλου δεν έχει καλή θέση στις πηγές  της. 
        Η ιστορία της ελληνικής επανάστασης του ΣΚΑΪ εκδίδεται ήδη και σε βιβλίο, με τιμή κάθε τόμου 9 ευρώ. Είναι προφανές ότι είναι φθηνή. Θα πωλείται και στα περίπτερα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023