ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ...ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ

       Ως γνωστόν, παρά τις μεγαλόστομες αρχικές διακηρύξεις του "Καλλικράτη" στο εισαγωγικό μέρος Α΄ (ν.3852\2010), ότι "οι δήμοι και οι περιφέρειες συγκροτούν τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας αποτελούν θεμελιώδη θεσμό του δημοσίου βίου των Ελλήνων",  ο ως άνω νόμος, για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, παραχώρησε δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς, μη Έλληνες πολίτες,  και μάλιστα υπηκόους τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε (άρ.10 παρ.2 και 13 παρ.2).
        Στην Γερμανία μία ανάλογη προσπάθεια απονομής δημοτικού εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς στις αρχές της δεκαετίας του 90 είχε κηρυχθεί αντισυνταγματική από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο με την απολύτως ορθή αιτιολογία ότι ο λαός ως φορέας κρατικής εξουσίας αποτελείται μόνο από Γερμανούς πολίτες (βλ. Heiko Faber,  οι εξελικτικές τάσεις των συστημάτων διακυβέρνησης των ΟΤΑ, οι προοπτικές της τοπικής δημοκρατίας, εκδ.Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα- Κομοτηνή 1998).
       Ομοίως και σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα (άρ.παρ.2και 3) "θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα." Ως "λαός" νοείται βεβαίως το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Αποτέλεσμα της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της λαϊκής κυριαρχίας αποτελεί και το γεγονός ότι τα πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι , παραχωρούνται μόνο στους πολίτες ενός κράτους και όχι σε αλλοδαπούς. Με βάση τα ανωτέρω είναι προφανές ότι τα άρθρα 10 παρ.2 και 13 παρ.2 του Καλλικράτη, τα οποία προβλέπουν δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για αλλοδαπούς στις δημοτικές εκλογές, αντίκεινται στο ελληνικό Σύνταγμα.
       Είναι βέβαιο ότι εάν υπήρχε και στην Ελλάδα Συνταγματικό δικαστήριο και μάλιστα ισχυρό και ανεξάρτητο όπως στην Γερμανία, οι παραπάνω διατάξεις θα κρίνονταν αντισυνταγματικές και συνεπώς ανίσχυρες. Συνταγματικό δικαστήριο όμως δεν υπάρχει. Έτσι, οι αλλοδαποί ψήφισαν και κάποια τηλεοπτικά στιγμιότυπα έδειχναν μερικούς από αυτούς, καταγόμενους μάλλον από το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές, να πανηγυρίζουν τη νίκη του ...ΠΑΣΟΚ.  Η κυβέρνηση κατά παράβαση του Συντάγματος και προς πλήρη περιφρόνηση των Ελλήνων πολιτών, τους παραχώρησε δικαιώματα  ψήφου και αυτοί βγήκαν στους δρόμους με πράσινες σημαίες. Απεναντίας, φαίνεται ότι οι Έλληνες πολίτες , ούτε ψήφισαν, ούτε έχουν να πανηγυρίσουν για τίποτε πλέον. Μπορεί να βγουν και αυτοί στους δρόμους , αλλά δεν θα είναι για πανηγυρισμούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023