242,2 εκ. ευρώ το χρέος των ελληνικών κομμάτων της βουλής προς τράπεζες

      Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία , τα κόμματα της βουλής χρωστούν στις τράπεζες ποσό 244,2 εκ. ευρώ.
      Μεγαλύτερος οφειλέτης όλων  εμφανίζεται η ΝΔ, η οποία οφείλει λόγω δανείων ποσό 120 εκ ευρώ , εκ των οποίων 105 εκ ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα και 15 εκ ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.
     Ανάλογα δάνεια έχει λάβει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο οφείλει 96,8 εκ ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα , 10 εκ. ευρώ στην ΜARFIN, και 5 εκ. ευρώ στην Πειραιώς, ήτοι συνολικά 114,8 εκ. ευρώ.
      Από τα υπόλοιπα κόμματα, χρέη προς τράπεζες εμφανίζει το ΚΚΕ, το οποίο οφείλει 4,4 εκ ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, ο ΣΥΡΙΖΑ με χρέος 6 εκ. ευρώ στην Εθνική, αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι έχουν χρέος 800.000 ευρώ.
      Σύμφωνα με το άρ.1 του ν.3023\2002 περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από το κράτος, προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση για τα κόμματα της βουλής και της ευρωβουλής, αλλά και για όσα κόμματα έχουν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας και έχουν συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 1,5 % στις εκλογές για το εθνικό ή το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η εν λόγω χρηματοδότηση διακρίνεται σε τακτική, η οποία καταβάλλεται κατ' έτος και αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,02%ο των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού και σε εκλογική, η οποία καταβάλλεται κάθε φορά που διεξάγονται βουλευτικές εκλογές ή ευρωεκλογές και αντιστοιχεί σε ποσοστό έως 0,22%ο. Επίσης , σύμφωνα με το άρ. 4 του ανωτέρω νόμου, τα εν λόγω κόμματα δικαιούνται επιπλέον οικονομική ενίσχυση ποσοστού 0,1%ο των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού "για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων ερευνών και μελετών καθώς και των διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών τους". Η μερίδα του λέοντος της κρατικής ενίσχυσης, η οποία το έτος 2010 ανήλθε σε 48,8 εκ ευρώ,  καταλήγει στα κόμματα της βουλής.
      Ωστόσο, τα κόμματα της βουλής και κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα , είναι αχόρταγα. Δεν τους αρκούν τα πολλά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράττουν ετησίως ως κρατική χρηματοδότηση από την φορολογία των Ελλήνων πολιτών. Συνάπτουν επίσης συμβάσεις υπέρογκων δανείων με διάφορες τράπεζες, ενώ όπως φαίνεται δεν έχουν δισταγμούς να εισπράττουν και μίζες για την προώθηση παράνομων επιχειρηματικών συμφερόντων. Για τα δάνεια από τις τράπεζες βάζουν ως εγγύηση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση και για τις μίζες υποθηκεύουν το ίδιο το μέλλον της χώρας.
      Τα δύο μεγάλα κόμματα είναι διεφθαρμένα και άθλια. Καταναλώνουν υπέρογκα ποσά για να συντηρήσουν τους κομματικούς στρατούς τους και να διατηρηθούν με κάθε τρόπο στην εξουσία. Όπως  είναι χρεοκοπημένα τα ίδια, έτσι οδήγησαν και την χώρα στην χρεοκοπία. Όπως έχουν εισπράξει με την μορφή δανείων τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι το έτος 2015 , έτσι υποθήκευσαν και το μέλλον της Ελλάδας τουλάχιστον για μία γενεά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023