ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

        Είναι βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ , είτε εν αγνοία του , είτε εκ προθέσεως, παραπλάνησε προεκλογικά τον ελληνικό λαό υποσχόμενο παροχές, ενώ η χώρα βρισκόταν ενώπιον της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της ιστορίας της.
        Είναι δεδομένο επίσης ότι και η ΝΔ, η οποία φέρει τεράστια ευθύνη για την δημιουργία αυτής της κρίσης, έχει καταστεί εντελώς αναξιόπιστη ενώπιον του ελληνικού λαού.
        Ακολούθως, την περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές τέλμα με ανυπολόγιστες συνέπειες, παρατηρείται αγεφύρωτη κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν τον τόπο.
        Είναι φανερό ότι το σημερινό ρήγμα στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικού συστήματος δεν είναι δυνατόν να γεφυρωθεί με επιφανειακές λύσεις, όπως η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή οι επικοινωνιακού τύπου διακηρύξεις του υπουργού δικαιοσύνης ότι δήθεν θα τροποποιήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε τα αδικήματά τους να παραγράφονται σύμφωνα με τους κανόνες παραγραφής των κοινών θνητών. Οι πολίτες είναι πλεόν αρκετά υποψιασμένοι ώστε να μην παραπλανώνται με ψευτοδιακηρύξεις συνταγματικά μετέωρες.   Υπό τις σημερινές συνθήκες, σωτήρια για την χώρα θα ήταν μία μικρή επανάσταση, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ πολιτών και κυβερνώντων , όπου η κυβερνώντες θα σεβαστούν επιτέλους τα αιτήματα των πολιτών. Το κοινωνικό συμβόλαιο θα  πρέπει να εγγυάται (1) την ρήξη με το παρελθόν , (2) την χρηστή διαχείριση του παρόντος και (3) το όραμα για το μέλλον.
       Ειδικότερα, όσον αφορά (1) την ρήξη με το παρελθόν, οι κυβερνώντες οφείλουν να δημοσιοποιήσουν αμέσως τις δηλώσεις «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» όλων όσοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα από το 1990 και μετά, να διευκολύνουν τα αρμόδια όργανα στην διασταύρωση των στοιχείων που θα προκύψουν με άρση κάθε απορρήτου, ώστε να διωχθούν οι παραβάτες και να επιστραφούν τα «κλεμμένα». Επίσης οφείλουν να παραπέμψουν στην δικαιοσύνη οποιονδήποτε βουλευτή ή μέλος κυβέρνησης φέρεται να εμπλέκεται σε ποινικά αδικήματα.
       Όσον αφορά (2) την χρηστή διαχείριση του παρόντος απαιτείται:
Ισότητα στα βάρη, κατάργηση όλων των προνομίων των βουλευτών και υπουργών, κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων για 2 τουλάχιστον έτη, εγκαθίδρυση αξιόπιστου συστήματος δημόσιας λογοδοσίας των αξιωματούχων, πάταξη της διαφθοράς, με ενίσχυση της διάκρισης των εξουσιών και απλοποίηση- κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Ιδιαίτερο παράδειγμα αποτελεί το ζήτημα της διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων. Θα πρέπει να θεσπιστεί νέο νομικό πλαίσιο το οποίο να προβλέπει ότι για την έναρξη της λειτουργίας τραπεζικού λογαριασμού κόμματος απαιτείται (ως διαδικαστικό στάδιο) η προηγούμενη γνωστοποίησή του, έτσι ώστε το κόμμα που δεν έχει γνωστοποιήσει τους λογαριασμούς του να αποκλείεται από τις επερχόμενες εκλογές και την κρατική χρηματοδότηση. Επίσης, με την υποχρεωτική συναίνεση των κομμάτων θα πρέπει να αρθεί κάθε απόρρητο στις τραπεζικές καταθέσεις τους.
       Εξάλλου, απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου της βραδύτητας απονομής της που έχει πάρει διαστάσεις αρνησιδικίας.
      Σε ό,τι έχει σχέση (3) με το νέο όραμα του μέλλοντος, το νέο κοινωνικό συμβόλαιο θα πρέπει να φέρει τον πολίτη από το περιθώριο στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής με γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος ή σύγκληση Συντακτικής Βουλής εν ευθέτω χρόνω, Η νέα αυτή δημοκρατική μεταρρύθμιση θα πρέπει να καθιερώνει θεσμούς όπως η λαϊκή πρωτοβουλία διενέργειας δημοψηφίσματος, η πλήρης διάκριση των εξουσιών και πλήρης ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Επίσης, όραμα για κάθε Έλληνα αποτελεί η ριζική μεταρρύθμιση του στείρου εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία δεν θα ήταν υπερβολικό να υποστηρίξει κανείς ότι πρέπει να οδηγήσει σε κατάργηση της εκπαίδευσης έτσι όπως την γνωρίζουμε.
      Το κόμμα των Δημοκρατικών έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να συνεισφέρει ώστε, αφενός οι παρούσες προτάσεις να αποτελέσουν πεδίο γόνιμης συζήτησης μεταξύ των πολιτών ασχέτως εάν αυτοί εντάσσονται στο κόμμα μας και, αφετέρου, να ανανεωθεί το πολιτικό σκηνικό με την συμμετοχή νέων ικανών ανθρώπων τους οποίους έχει ανάγκη η χώρα αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023